Landelijke Veiligheidsdag 2018

26-05-2018

Op zaterdag 26 mei tussen 10.00 en 17.00 uur vindt de vijfde editie van de Landelijke Veiligheidsdag in Almere plaats. Een lustrum dus! Politie, brandweer, defensie, GGD, Marine, ANWB, VVN, Rijkswaterstaat, Rode Kruis, Veiligheidsmuseum PIT en Reddingsbrigade Nederland laten ook op deze vijfde editie van de Landelijke Veiligheidsdag aan het publiek zien hoe zij onderling samenwerken en wat het werk van de Nederlandse hulpdiensten inhoudt. De pleinen in het centrum van Almere krijgen elk een eigen subthema passend bij het hoofdthema van dit jaar: Veiligheid in en om het huis. Wil jij ook een in een brandweerauto zitten, horen wat militairen doen, wat het werk van een politieagent inhoudt en nog veel meer? Mis het dan niet! De toegang tot het evenement is gratis.

LVD1

Het programma van de Landelijke Veiligheidsdag 2018:

Esplanade

Het centrum van de activiteiten vormt de Esplanade. Hier vinden gedurende de dag de meeste demonstraties plaats. Het begint om 10.00 uur met een optreden van 26 leden van het Police Precision Drill Team dat speciaal voor deze dag uit Malta is overgekomen. Hierna volgt een infrarooddemo van de politie. De politie is tevens aanwezig met politiehond Bumper en de nieuwe snelle politieauto. Ook is er een gezamenlijke inzet van politie, GGD, Brandweer en Rijkswaterstaat. Zij laten zien hoe ze onderling samenwerken en wat hun individuele taken zijn na een aanrijding. Defensie bootst een linie-aanval na, waarbij militairen tonen hoe hun onderlinge samenwerking en tactiek worden bepaald. De Reddingsbrigade laat zien wat hun nieuwste hulpmiddel, een robot, allemaal kan bij een reddingsactie. Op verschillende gedeeltes van het plein staan medewerkers van de Koninklijke Landmacht, Marine en Marechaussee, Rijkswaterstaat, waterschap Zuiderzeeland, Politie, Brandweer, GGD en Reddingsbrigade om uitvoerig te vertellen over hun werkzaamheden. ROC Flevoland geeft uitleg over hun opleiding Veiligheid en Vakmanschap. De studenten geven demonstraties abseilen en laten zien hoe je een hindernisbaan kunt afleggen.

Ook kun je de stoere LEOPARD 2A6 gevechtstank komen bekijken. Deze zware gevechtstank is bedoeld om bij een aanval, vertraging of verdediging overwicht te creëren op het slagveld. Dit 60 ton wegende monster is het krachtigste wapensysteem van de landmacht. De Leopard is zwaar gepantserd en heeft een 120mm-kanon. In combinatie met hoogwaardige kinetische energiemunitie kan de tank hiermee met grote precisie vijandelijke (pantser)voertuigen bestrijden tot op wel ruim 4 kilometer afstand!. Dankzij zijn gestabiliseerde kanon en richtmiddelen kan de tank vuren terwijl hij rijdt.

Wandelpromenade
Op de Wandelpromenade naast het Flevoziekenhuis verzorgt de Koninklijke Marechaussee (Kmar) de kinderdemo ‘KidsME’. Tijdens deze spannende en grappige demonstratie laten de kinderen samen met leden van de Kmar de stilstaande bus rijden met hun eigen beweging en mankracht. Hierna mogen de kinderen als onderdeel van de activiteit de Kmar bekogelen met rubberen bakstenen en sponzen.

Forum
Op het Forum staat alles in het teken van (sociale) veiligheid. De GGD geeft bijvoorbeeld voorlichting over SOA’s en vertelt vol trots over hun nieuwe project waarbij leerlingen van groep 8 reanimatie-les krijgen. De afdeling Handhaving laat zien hoe cameratoezicht werkt, waarbij het aanwezige publiek de camera zelf mag bedienen. De stoere bikers van de gemeentelijke afdeling handhaving tonen hun behendigheid op de fiets, en demonstreren hoe een fiets als wapen of verdedigingsmiddel gebruikt kan worden.

Grote Markt
Wie alles te weten wil komen over veiligheid in het verkeer is op de Grote Markt aan het juiste adres. Hier staan onder meer de ANWB en de Fietsersbond. Wie durft kan zijn kansen wagen op een door hen opgezet fiets- of scootmobielparcours. Kinderen kunnen onder begeleiding van een instructeur in kleine wagentjes met maximaal 10km/u een remproef doen. Veilig Verkeer Nederland heeft een kantelsimulator meegenomen waarin het publiek leert hoe ze na een ongeluk uit een gekantelde auto kunnen ontsnappen. Ook het thema alcohol in het verkeer krijgt ruime aandacht. In de alcoholsimulator ervaren mensen hoeveel minder hun reactiesnelheid is als ze alcohol hebben gedronken. Met het BOB-voetbalspel leren jongeren wat alcohol allemaal met je lichaam doet.

Veiligheidsdag2017 (6)
Veiligheidsdag2017 (7)

Brouwerstraat
Het Rode Kruis informeert en laat zien hoe de vrijwilligers in actie komen, de wensambulance is aanwezig. Deze dienst zorgt dat mensen die nog een laatste wens hebben om deze te realiseren en de Jeugdbrandweer is in de weer met brandslangen en spelletjes.

Schipperplein
PIT Veiligheidsmuseum is van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. Beleef de wereld van politie, brandweer en ambulance in het museum of bekijk de tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog’. De jeugdbrandweer geeft in de Brouwerstraat en bij het Schipperplein interactieve demonstraties, zoals het uit- en oprollen van brandslangen, het uitvoeren van blusopdrachten en brandblusdemonstraties waarbij kinderen een poging mogen wagen. Men kan hier ook een kijkje nemen in de opblaasbare sigmatent. Op de pier staan veel bijzondere auto’s en motoren van de Politie Voertuigen Groep Nederland. Vanaf de pier kunnen bezoekers met de historische blusboot Jan van der Heyde II of het Almere Veertje weer terug naar de Esplanade varen.

Stationsplein
Straatartiest Brandweerman Geer doet op het Stationsplein echt ontzettend zijn best zijn werk als brandweerman uit te voeren, maar het lukt hem steeds net niet helemaal. Op het Stationsplein treedt om 14.00 uur bovendien Muziekvereniging St. Hubertus op.

Materieel
Wie het materieel van de verschillende hulpdiensten van dichtbij wil bewonderen heeft geluk. In de Brouwerstraat, de Koetsierbaan (tegenover de MediaMarkt en het Apollo Hotel), de Diagonaal en het Stationsplein staan geparkeerde dienstvoertuigen van onder meer Rijkswaterstaat en de Brandweer opgesteld.

Foto: Fred Rotgans, Maarten Feesntra

Partners
De volgende partners maken de Landelijke Veiligheidsdag mogelijk:
Politie, Brandweer Flevoland, Koninklijke Landmacht, Marine, Marechausse, Rijkswaterstaat, GGD Flevoland, Reddingsbrigade, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, Gemeente Almere, Almere City Marketing, Veiligheidsmuseum PIT, Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere.

Lees hier wat de Politie doet tijdens de Landelijke Veiligheidsdag.

www.veiligheidsdag.nl 

Hitteplan
Zaterdag 26 mei wordt een hele warme dag. GGD Flevoland geeft tips hoe je het beste kunt omgaan met de hitte tijdens de Landelijke Veiligheidsdag:

 1. Drink 2 liter vocht (bij voorkeur water) per dag. Geen ijsblokjes i.v.m. mogelijke maag- en darmklachten en stressreactie. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt moet u meer drinken.
 2. Smeer de onbedekte huid goed in. Draag in de volle zon altijd een zonnehoed of zonneklep.
 3. Verblijf in een koele ruimte of zoek de schaduw op, vooral tijdens de warmste uren van de dag tussen 12.00 – 16.00 uur.
 4. Houd baby’s en peuters in de schaduw en laat nooit een kind in een afgesloten auto achter.
 5. Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van ontsteking.
 6. Zorg voor gekoelde etenswaren. Bij een barbecue het vlees goed doorbakken. Denk ook aan het eten of drinken van soep, bouillon, melk, ijs of tomatensap om het verloren zout aan te vullen.
 7. Zorg voor voldoende ventilatie.
 8. Wees matig met alcohol- en cafeïnehoudende dranken.
 9. Vermijd overmatige inspanningen (vooral tussen 12.00 en 16.00 uur), zoals hardlopen in de zon.
 10. Draag luchtige kleding. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad.
 11. Ga met gezondheidsklachten tijdens het evenement naar de EHBO post en met gezondheidsklachten na afloop van het evenement naar de huisarts.
 12. Zorg voor elkaar. Steek een helpende hand toe als er in uw omgeving mensen zijn, die hulp nodig hebben om deze adviezen op te volgen.


Bereikbaarheid

Van vrijdag 25 mei 20.00 uur tot maandag 28 mei 6.00 uur is de A27 richting Almere/Lelystad afgesloten, vanaf afrit 36 Almere Haven/Zeewolde tot het knooppunt Almere. Verkeer richting Almere wordt omgeleid via de N305 (Waterlandseweg). Verkeer richting Lelystad wordt omgeleid via de N305 richting Zeewolde. De extra reistijd bedraagt circa 10 minuten.
Tussen aansluiting Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes is de A27 in beide richtingen afgesloten van 25 mei 21.00 uur tot en met 28 mei 2018 05.30 uur.
Meer informatie over deze afsluiting kun je vinden op de website van Rijkswaterstaat.

 

Veiligheidsdag2017 (2)
Veiligheidsdag2017 (3)

« Terug