Landelijke Veiligheidsdag

25-05-2019
Op zaterdag 25 mei vindt alweer de zesde editie van de Landelijke Veiligheidsdag in Almere plaats. De dag heeft ‘Cyberveiligheid’ als thema waarbij landelijke en regionale hulpdiensten op een spectaculaire manier zullen laten zien wat hun werk precies inhoudt en maken ze bezoekers bewust van de gevaren van digitale criminaliteit. Het belooft een spectaculaire dag te worden voor jong en oud! 
De Koninklijke Landmacht, Marine, Marechaussee, Douane, politie, brandweer, GGD, ANWB, VVN, NS, Keolis, Rijkswaterstaat, het Rode Kruis en Reddingsbrigade Nederland: ze zijn allemaal aanwezig in Almere Centrum op de Landelijke Veiligheidsdag. Daar geven ze onder het motto ‘Ontdek de held in jezelf’ demonstraties en actieve workshops om te laten zien hoe ze als hulpdiensten samen optrekken bij calamiteiten. Ook Veiligheidsmuseum PIT is aanwezig vandaag!
Leer vandaag alles over de risico’s die je ongemerkt oploopt bij het gebruik van internet en hoe je hier bewust mee om kunt gaan.
 
De hele dag kun je deelnemen aan workshops, demonstraties van verschillende hulpdiensten bekijken en alles leren over veiligheid.

Programma

De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur en vindt plaats op verschillende plekken in Almere Centrum. De arena op de Esplanade vormt het centrale punt van de activiteiten. Hier vinden doorlopend demonstraties plaats van verschillende hulpdiensten. Ook wordt hier om 12.00 uur de Landelijke Veiligheidsdag officieel geopend door Burgemeester Franc Weerwind. Daarnaast is er van alles te doen en te beleven bij de Koninklijke Marechaussee, Landmacht, Marine, DARES, politie, brandweer, ambulance, Reddingsbrigade en Rijkswaterstaat. Voor wie zich wil oriënteren op zijn toekomst geeft ROC Flevoland info over haar opleidingen op het gebied van Veiligheid. Verder zijn er een duiktank en een klimtoren en brengen de karakters van de populaire Tv-serie Paw Patrol en bezoek. Ook kunnen er bijzondere voer- en vaartuigen worden bewonderd. Voor de echte durfallen zijn er een escaperoom en de veiligheidscontainer, waarin men kan ervaren wat je nog ziet als er thuis brand uitbreekt.
Speciaal voor deze dag is het museum aan het Schipperplein van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In het museum leren bezoekers alles over de wereld van politie, brandweer en ambulance.

Brouwerstraat

Veiligheid op de weg en in het verkeer staan centraal bij VVN (Veilig Verkeer Nederland) en de ANWB. Zij laten aan de hand van demonstraties zien wat hun werk inhoudt.

Spectaculaire demo’s op het Weerwater en de Esplanade

Vanaf de kant kunnen bezoekers zoals elk jaar de Reddingsbrigade diverse hulpdiensten in actie zien. Vanaf de steiger vertrekken de vaartuigen naar de steiger van Veiligheidsmuseum PIT. Op de Esplanade zijn er van 10.00-17.00 uur spectaculaire demonstraties van o.a. Defensie, Cybercrime en zie je hoe er in de Multi-demo samengewerkt wordt door verschillende diensten. 
ACM2018_Multi demo van hulpdiensten tijdens LVD_Foto Fred Rotgans_rv met naamsvermelding

Forum

Hier draait alles om veiligheid en handhaving in en om huis. Ook kunnen geïnteresseerden zich hier door de Buurtwacht laten informeren over projecten rond veiligheid in de buurt.

Banenmarkt

Wie interesse heeft in een baan bij één van de verschillende hulpdiensten is er een informatiemarkt aan de Diagonaal en de Schutterstraat. Medewerkers van verscheidene organisaties vertellen hier graag alles over hun werk en de carrièremogelijkheden. Bij sommige hulpdiensten kan direct worden gesolliciteerd.

Grote Markt

De kleine bezoekers kunnen zich vermaken met verschillende kinderactiviteiten op de Grote Markt. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de big band van de Douane dat zijn swingende repertoire ten gehore brengt.

Veiligheid op het spoor

Op het Stationsplein vertellen medewerkers van de NS over alles wat met veiligheid in de trein en op het spoort te maken heeft. Om 14.00 uur staat een concert van Muziekvereniging Sint Hubertus uit Almere op het programma.

Brandweer

Fans van fonkelnieuwe brandweerwagens en ander materieel moeten op de Koetsierbaan zijn. Hier staan de Jeugdbrandweer en Brandweer Flevoland met de meest prachtige wagens die ook van binnen bekeken kunnen worden.

Kinder ME

FR J3I3158
Op de Wandelpromenade naast het Flevoziekenhuis verzorgt de Koninklijke Marechaussee (Kmar) de kinderdemo ‘KidsME’. Tijdens deze spannende en grappige demonstratie laten de kinderen samen met leden van de Kmar de stilstaande bus rijden met hun eigen beweging en mankracht. Hierna mogen de kinderen als onderdeel van de activiteit de Kmar bekogelen met rubberen bakstenen en sponzen. De Kmar is ook te vinden op de Esplanade.

Waterschap Zuiderzeeland

Waterschap Zuiderzeeland zorgt ook voor onze veiligheid. Hoe ze dat doen? Het waterschap controleert alle dijken en zorgt dat ze sterk genoeg zijn om tijdens een storm onze Flevolandse voeten droog te houden. Daarnaast is een van de belangrijke taken om er voor te zorgen dat er in tijden van droogte er voldoende en schoon water is zodat iedereen in de zomer veilig kan zwemmen. Tijdens de veiligheidsdag kun je bij de stand van het waterschap onder andere kennis maken met Erik de Eend, leuke waterproefjes doen en meedoen aan een fotowedstrijd!

Basis RGB

Paw Patrol speurtocht

Veilig met PP speurtocht

Ga op pad met de Paw Patrol speurtocht en kom zo langs verschillende diensten zoals de Reddingsbrigade, veiligverkeer Nederland, het Rode Kruis en PIT veiligheidsmuseum. Bij elke locatie krijg je iets te horen over veiligheid en krijg je een stempel op de speurtochtkaart. Als de kaart vol is kun je bij de Bruna hun Paw Patrol Veiligheidscertificaat ophalen. Ook scoor je hier hele leuke Paw Patrol goodies! 

Het volledige programma van deze zesde Landelijke Veiligheidsdag staat op www.veiligheidsdag.nl


Programma spectaculaire demo’s op de Esplanade

10.00 uur Start Landelijke Veiligheidsdag
10.15 uur Reddingsbrigade Nederland
10.30 uur Multi-demo brandweer, politie, GGD en Rijkswaterstaat
11.00 uur Defensie
11.30 uur Sambaband Douane
12.00 uur Opening door Burgermeester Franc Weerwind
12.15 uur Multi-demo brandweer, politie, GGD en Rijkswaterstaat
12.45 uur Reddingsbrigade Nederland
13.00 uur Defensie
14.00 uur Cybercrime / brandveilig leven
14.30 uur Reddingsbrigade Nederland
14.45 uur Multi-demo brandweer, politie, GGD en Rijkswaterstaat
15.15 uur Cybercrime / brandveilig leven
15.45 uur Defensie
17.00 uur Einde

Over PIT Veiligheidsmuseum

PIT is hét museum voor politie, brandweer en ambulance. Ontdek het verleden, heden en de toekomst van de hulpdiensten via een bijzondere collectie en spannende games. Het museum is leuk voor jong en oud.

Landelijke Veiligheidsdag

Wanneer: Zaterdag 25 mei
Tijd: 10.00-17.00u
Locatie: Hele Centrum

 Download het programmaboekje! 

Laat je inspireren en lees 10x de leukste activiteiten op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere Centrum!

209.19011 LVD Online Advertenties_dw-1050x540


ACM2018_Reddingswerkers in actie op LVD_Foto Fred Rotgans_rv met naamsvermelding
26-05-2018: Veiligheidsdag 2018: Almere Ferdinand Grapperhaus Fotograaf: Fred Rotgans
P1020477 (2)

 

« Terug