Toegang is gratis, maar wel mét aanmelding als je zeker wilt zijn van een plek. Vol=Vol.

Theaterstuk Rouwkost

20:00  | 30 juni | Voetnoot

ROUWKOST een voorstelling over verlies, rouw, dood, identiteit en verbinding.

Mensen mogen pas doodgaan als ze een ‘mooi’ leven achter de rug hebben. Anders voelt het oneerlijk en onterecht. Toch verliezen elk jaar meer dan 6000 kinderen één of beide ouders aan de dood. Daarnaast overlijden er ook broers, zussen en andere dierbaren. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Zoals er geen geluk is, zonder ongeluk en geen goed, zonder kwaad. Bestaat er ook geen leven, zonder dood. 

Ondanks dat, is er in onze cultuur weinig aandacht voor de dood en hoe daar mee om te gaan. In onze nieuwste voorstelling ROUWKOST nemen we je mee in het rouwproces van twee jongeren, Mitch en Aisha, broer en zus, die hun moeder verliezen en daarmee een stukje van zichzelf. Er is te zien hoe Mitch en Aisha elkaar steeds minder begrijpen omdat ze beide op een totaal andere manier met de dood van hun moeder omgaan.

Aisha valt in een zwart gat en zondert zich af. Mitch daarentegen grijpt juist alle kansen aan om de deur uit te gaan en verliest zich in ‘leuke’ dingen doen, uitgaan, drank en seks. Ze raken steeds verder verwijderd van elkaar. Aisha’s vrienden proberen haar zo goed en zo kwaad te helpen, maar al snel wordt duidelijk dat ‘hulp’ zich kan manifesteren in onbeholpen botheid of onbegrip.

Meld je nu aan!

Met Rouwkost doorbreken we het taboe rond rouw en de dood en laten we het rouwproces van jongeren die één van hun ouders verliezen zien. Hoe werkt dat, of hoe werkt dat niet? Hoe beïnvloedt de dood je leven, wat blijft er over van je identiteit en hoe kan je de draad weer oppakken? 

Rouwen is ongemakkelijk. Hoe normaal het is om gelukkige en vrolijke momenten met anderen te delen, zo moeilijk en ontoegankelijk is het om verdriet en rouw te delen met de mensen om ons heen. Sociale media zijn een pakkend voorbeeld van deze regel, waar jongeren hun referentiekader op baseren. Foto’s van mooie reizen, gelukkige momenten en liefde worden volop gedeeld. Ook direct na overlijden is er steeds vaker plaats voor een bericht met een foto en steunbetuigingen.

Maar weken of maanden daarna, wanneer de rouw volop in werking is getreden, is ieder ander weer opgeslokt door het dagelijks leven. Terwijl juist dan een rouwende zoveel behoefte heeft aan verbinding. Het wordt daarnaast voor de mensen op een rouwende heen, steeds lastiger om begrip te blijven tonen. Wat moet je zeggen of vragen? Goedbedoelde woorden worden al snel omgevormd tot ondoordachte acties.

Meer Theaterstad

Deze voorstelling is onderdeel van TheaterStad. Elke maand is er een gratis theatervoorstelling in Almere Centrum. De voorstellingen worden gespeeld door lokale theatergroepen: Sterrenstof, TOP Theaterproducties, SubSub, Gouden Haas, SMOA & Gooise Operette.

Naar het complete programma! »

Veel meer te doen!

TheaterStad is onderdeel van het Floriade-jaar! Om te vieren dat Floriade- Expo 2022 in Almere plaatsvindt is het 180 dagen lang feest in Almere. Benieuwd naar wat er nog meer te beleven is? Bekijk het via deze link!

Check alle events! »

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!