Switch to English »

Lichtkunstfestival ALLUMINOUS bestaat o.a. uit een lichtkunstroute rondom het Weerwater met acht lichtkunstwerken. Loop vanaf de Esplanade met de klok mee, startend in de richting van het Lumièrepark en loop via het Floriadeterrein, langs het Atlantisstrand en door Stedenwijk. De route eindigt na circa 2 uur waar je begon: op de Esplanade, bij het stadsstrand naast de Kunstlinie. Daarnaast is er in de weekenden een route door Almere Centrum, van het Stationsplein naar de Esplanade, met videomapping – bewegende projecties op gebouwen en onverwachte locaties.

ALLUMINOUS is voor iedereen gratis toegankelijk. Langs de lichtkunstroute rond het Weerwater zijn verschillende informatiepunten. Bovendien is er op de mobiele website altijd informatie te vinden over de route, de verschillende kunstwerken en mogelijke locaties voor parkeren, toiletgebruik en de beste plekken om af te spreken met vrienden en bekenden om je bezoek te starten.

Kijk voor vragen over de lichtkunstroute rond het Weerwater op de FAQ pagina. Je vindt alle informatie om je bezoek te plannen. Naar de FAQ pagina »

Bekijk de plattegrond in groot formaat »

1 - FLEVO LACUS / HAPPY DAYS

In het Lumièrepark, aan de oever van het Weerwater, werkt een eenzame graafmachine aan een klein maar ongrijpbaar wonder. Een magische stroom water loopt vanuit de graafbak onafgebroken de grond in, alsof de graafmachine een oude bron van mythisch water heeft aangeboord. Een technologische waterval zonder oorsprong, zonder functie. Maar vol van suggestie over wat water als magische verbinder betekent voor dit landschap met zoveel geschiedenis.

Meer over dit kunstwerk »

2 - HINTERLAND

Middenin het donkere deel van het Lumièrepark treft de bezoeker een glanzende, transparante kamer, een ruimte waarin elke vorm en kleur van de nachtelijke natuur een nieuw en onherkenbaar karakter krijgt. Aanschouw de natuur in haar vreemdste futuristische vormen en stel je eens voor dat wat we kennen, de Nederlandse stadsnatuur, zo absurdistisch zou veranderen,  dat we onze eigen kleine stadse biotoop amper meer herkennen. Midden in de ruimte is een kleinere, tweede ruimte te vinden; een klein diorama van de Almeerse natuur, geïsoleerd. Als haar perfecte futuristische vorm oogt het net iets dreigender dan we haar kennen. Misschien een glimp van de toekomst waar het menselijke handelen de natuur tot verstikking brengt.

Meer over dit kunstwerk »

3 - ETERNAL SUNDOWN

Eternal Sundown is een stadszon voor de toekomst. Oók voor de toekomst van Almere, dat een toekomst van wilde groei ingaat. Boven het Weerwater weerspiegelt het kunstwerk vanaf de Weerwaterbrug als technologische zon niet alleen de zon bij nacht - na zonsondergang pas volop te ervaren. Het kunstwerk, bestaande uit tientallen gekleurde tl-lichten, is óók een spectaculair schouwspel met magische reflectie in het Weerwater én een post-apocalyptisch toonbeeld van een clash van licht en omgeving.

Meer over dit kunstwerk »

4 - HIVE

Op het kleine strandje op Utopia Eiland verreist een ode aan de honingraat: een technologisch hoogstandje van de natuur, ontwikkeld door bijen en al eeuwenlang een inspiratiebron voor wetenschappers en architecten, die de complexiteit van de honingraat omarmden, omdat die zo prachtig laat zien hoe complex de natuur kan bouwen. Dat de natuur complexe bouwwerken kan creëren, is bekend. Steeds vaker beseft de mens, dat we van de natuur kunnen leren en dat veel innovaties van onze tijd misschien wel het beste werken, als principes uit de natuurwetenschappen de basis van ons  toekomstdenken zijn.

Meer over dit kunstwerk »

5 - HOLY PLANKTON

Boven op een Almeers toilethuisje aan het Atlantisstrand staat een nieuw icoon voor de natuur te pronken: een glanzende walvisstaart eert al hoelahoepend het Weerwater, een uniek natuurgebied middenin Almere. Zou het een reclamestunt zijn? Een verdwaalde mascotte van Sea World? Of gewoon een pop art-ode aan de magie, wat een stadsmeer in zich heeft? Het Weerwater is geen Loch Ness, maar een vreemde en betoverende plek is het zeker. De bovenmaatse Las Vegas stijlinterventie lijkt van het dak van het toilethuisje te willen schreeuwen, dat het Weerwater zijn eigen mythische kracht moet gaan omarmen. Bezoekers die het beeld van dichterbij gaan bekijken, merken al gauw dat er meer gaande is: dat het mythische Weerwater te horen en te proeven valt, dat een vreemd personage je uitnodigt voor een heuse Weerwater ‘experience’. Op eigen risico.

Meer over dit kunstwerk »

6 - ABSORBED BY LIGHT

Op een stadsbankje uit duizenden, krijg je de kans om uit te kijken over het Weerwater, maar wat blijkt? Drie van je medemensen gaan op dat bankje helemaal op in hun digitale leven, vastgekluisterd aan hun smartphone. Als je naast ze gaat zitten, moet je een keuze maken: ga je je omgeving bekijken of geef je je over aan de digitale natuur van onze tijd? We herkennen dit beeld maar al te goed, want we zijn allemaal vaak zelf deze smartphoneverslaafde. Met het hoofd ergens heel ver weg van waar ons lichaam zich bevindt; technologisch absent.

Meer over dit kunstwerk »

7 - FLOWERING PHANTASM

Dit kunstwerk is alles en niets ineen, tegelijk: het is een voorstelling van de natuur als technologisch superorganisme. Want waarom zou de natuur in de toekomst nog maar één ding willen zijn? Als natuur en technologie in de nabije toekomst moeten gaan samenwerken om te overleven, dan is het logisch dat er nieuwe en fluïde natuur-technologische tussenvormen ontstaan. Een vleesetende plant doet ook maar zijn best om te overleven, dus waarom is het niet ook meteen een bloem zonder wortels, vrij om een nieuw plekje natuur op te zoeken? Waarom zouden kwallen niet het stadsstrand opkruipen om bomen te worden, om zo wat hoognodige zuurstof op te wekken voor de Almeerder die zijn hardlooprondje doet langs de oever van het Weerwater?

Meer over dit kunstwerk »

8 - ROTIFERS

Je zou het niet meteen zeggen, maar deze kleurrijke, wonderlijke beesten zijn uitvergrote exemplaren van misschien wel de kleinste beestjes uit het dierenrijk: Rotifers, raderdiertjes. Hier nemen ze in al hun kleur en kracht het standsstrand bij de Esplanade over, maar eigenlijk zijn deze eencelligen minuscuul. Je vindt ze vooral in het water en in natte grond; op een enkele vierkante meter wel twee miljoen.

Meer over dit kunstwerk »

Meer Alluminous

Naast deze lichtkunst route bestaat Allumious ook uit een projectiekunstwerk route in Almere Centrum. Klik op de onderstaande link voor meer informatie over dit gedeelte van het lichtkunst festival.

Meer over de projectiekunstwerken »

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!