Slaapstad 2019

Korte nachten, lange dagen, gapen, snoozen, blauw licht, espresso’tje knallen, nog één aflevering dan – nog eentje. We nemen slaap minder dan goed voor ons is, en dat is zonde. Want slapen draagt bij aan een goede gezondheid. Aan onze productiviteit, onze vitaliteit en ons levensgenot. En, indirect, dus ook aan onze economie. We durven dus met een gerust hart te stellen dat slapend rijk worden helemaal zo’n gekke uitspraak niet is: een gezonde, uitgeslapen stad is immers een productieve stad.

In Japan hebben ze het allemaal wel in het snotje. Daar hebben ze bijvoorbeeld heuse slaapcafés waar je na een ochtend hard werken even kunt bijtanken. Men knapt een uiltje en kan er weer fris en fruitig tegenaan de rest van de dag. Ze mediteren, pakken rust, genieten van ingeplande stilte en schatten hun nachtrust op waarde. Wij kunnen daar best een voorbeeld aan nemen, met ons geren en gevlieg. En daarom leek het ons goed om rondom World Sleep Day op 15 maart een fysieke plek in de stad te creëren om te leren over slapen.

Kom events bezoeken, lezingen bijwonen, slaapfeestjes rocken en kom kussengevechten winnen. Kom tot rust op een meditatie-avond, vergaap je aan een expositie, of kom gewoon lekker een tukkie doen.

Van 10 januari tot 17 maart ben je welkom. Open woensdag tot zondag 11.00 tot 16.00.
www.economicboardalmere.nl/slaapstad – @economicboardalmere – #slaapstad Vragen? [email protected]

 

Programma

19 januari Nachtcollege met Eus van Someren

Wie is er niet weleens in slaap gevallen in de collegebanken? Ellenlange powerpoints en monotone stemmen. Tijdens die nachtcollege gaat het er anders aan toe en zorg je wel dat je bij de les blijft. Wetenschapper Eus van Someren neemt ons mee in de wereld van slaap tijdens een lezing waar je wel wakker bij móet blijven!

24 januari Soul & Brains

Wat is het geheim van een goede nacht slaap? Waarom zijn zoveel mensen ondersteboven van het verzetten van de klok? Kunnen mensen in winterslaap raken? En is er een verband tussen slaap en depressie? Hersenwetenschapper Eus van Someren, psychiater Birit Broekman, farmacoloog Rob Hennig en andere slaapdeskundigen vertellen je tijdens Soul & Brains alles wat je nog niet wist over slaap. Met een muzikaal tintje.

31 januari ‘Sophie in de mentale kreukels – slaap’ screening

Iedereen is druk, druk, druk. Steeds meer mensen belanden opgebrand thuis en wij lijken het normaal te gaan vinden. Waarom eigenlijk? Of valt het allemaal wel mee? En is slaap misschien de oplossing? Samen kijken we naar een aflevering van Sophie in de mentale kreukels, waarin
onder andere Floortje Dessing, Fresku en Ronnie Flex vertellen over hun ervaringen. Na de aflevering gaan we in gesprek met experts en vragen elkaar de nachthemden van het lijf.

7 februari Bedtalks

De beste gesprekken beginnen in bed, wanneer je eigenlijk al lang slapen moet. Een bijzondere avond met o.a de eerste slaaprobot Somnox, Sporter Edwin de Vries en het slaapteam van het Flevoziekenhuis.

14 februari Beschuitje eten met..

Liefde is: kriebels in je buik en slapeloze nachten. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom heeft de liefde zoveel impact op ons leven? Samen met een psycholoog en filosoof gaan we in gesprek over hoe onze droompartner ons uit onze dromen houdt. Met o.a Sexuoloog Minke de Boer, bekend van Spuiten en Slikken.

27 februari Happy Sleeper Workshop

Ben jij een Happy Sleeper? Slapen is absoluut verbonden met alles wat we overdag doen en hoe we ons voelen. Lichaam en geest zijn immers één. En nu, met alle prikkels in ons leven, slapen we veel onrustiger dan vroeger. Maar juist in je slaap zit je herstel. Alleen zijn we ons daar (nog) niet volledig bewust van. En acteren er dus ook nog niet naar. Slaaptekort heeft zelfs epidemische vormen aangenomen.

7 maart slaapstad van de toekomst

Met deze lezing en aansluitende workshop onderzoeken we de relatie tussen steden en onze slaap- en rustgewoontes. Ook maken we de sprong naar Almere en onderzoeken we samen met het publiek hoe de slaapstad van de toekomst er uit ziet en welke ingrepen we in Almere zouden kunnen doen om de stad slaapvriendelijker in te richten. Iedereen is welkom!

9 maart Somnox Experience day

Somnox, de eerste slaaprobot ter wereld, helpt je met in slaap vallen, in slaap blijven en fris wakker worden met behulp van intelligente technologie die lichaam en geest kalmeert. De collega’s van Auping en Somnox vertellen je alles over het belang van een goede nachtrust en hoe de slaaprobot Somnox je daarbij kan helpen.

14 maart Slaapyoga

Rekken, strekken en indommelen tijdens Savasana. Kom helemaal tot rust tijdens een gratis yoga- en meditatieles verzorgd door Club Pelikaan.

15 maart World Sleep Day

Een dag om slaap te vieren, hij bestaat echt! Daarom een programma om van te dromen. Doe een dutje in de Beste Binnenstad van Nederland, win een kussengevecht of leer meer over slaap tijdens een slaapverwekkend college. We creëren aandacht voor onderzoek, onderwijs en haken politiek aan om slaap op de agenda te zetten.

« Terug