Jos Bregman is één van de groene ondernemers op het Floriade Festival. In zijn atelier in Oosterwold werkt hij als ‘hiphopper met hout’. Op het festival samplet hij een Almeerse essentaksterfte-es. Deze boomsamples worden gechipt en uitgedeeld. Zo krijgt de gesampelde boom een nieuwe volgorde. Via de chip in de sample wordt verbinding gelegd met de herkomst van de boom.

Ieder jaar gaan er tienduizend vrachtwagens stadshout naar biomassacentrales. Jos Bregman zoekt naar manieren om dit hout een hoogwaardige grondstof te laten zijn voor een lokale, ambachtelijke houteconomie. Hij ontwikkeld producten uit vers hout. Die producten drogen tijdens het gebruik bij de mensen thuis. De kosten blijven zo laag en het levert veel ‘experience’ op: je ruikt het verse hout en ziet het opdrogen en van vorm veranderen.

Op het Floriade Festival maakt Jos ook driepotige krukjes, een kapstok en een kubus van duizend kleine blokjes hout. Ook is er een geboorteschijf waarbij je je naam en geboortejaar door kunt geven. Deze worden dan geplaatst bij de betrefeende jaarring. Benieuwd? Ontmoet Jos op het Floriade Festival!

Ook leuk: maak een groene foto in de photobooth en doe workshops in de Stad&Natuurbus!

Zien wat Jos maakt?

Zaterdag 15 juni: 12.00-17.00 uur
Zondag 16 juni: 12.00-17.00 uur
Locatie: Esplanade

Terug naar het Floriade Festival