Switch to English »

 

In de herfstvakantie van 2023 vindt de tweede editie van ALLUMINOUS plaats, het Almeerse lichtkunstfestival waar je in een wandeling rondom het Weerwater verschillende lichtkunstwerken kunt ontdekken. Na het grote succes van de eerste ALLUMINOUS editie in 2022 met 30.000 bezoekers, is het lichtkunstfestival terug met acht nieuwe lichtkunstwerken en nieuwe festival elementen. De ondernemers van Almere Centrum zullen een aanvullende randprogrammering verzorgen.

ALLUMINOUS 2023 opent op vrijdag 20 oktober en is tot en met 29 oktober elke avond te bezoeken, van zonsondergang tot 23.00u.

Almeerse theatergezelschappen als ALLUMINOUS partners

In 2023 wordt ALLUMINOUS georganiseerd met maar liefst vier Almeerse theatergezelschappen: Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond werken alle vier mee aan het programma om van ALLUMINOUS een speciale lichtkunstervaring te maken die niet zomaar lichtobjecten toont, maar speciale theatrale installaties in het stadsnatuurlandschap rondom het Weerwater laat zien. De vier Almeerse theatergezelschappen die meewerken aan ALLUMINOUS ontwikkelden in de afgelopen jaren door hun succesvolle producties en eigengereid karakter naam en faam op nationaal en internationaal niveau. Ook bij ALLUMINOUS zullen deze partners hun eigen stempel drukken op het programma door de theatermakers die zij voor ALLUMINOUS naar voren schuiven om namens het theatergezelschap aan het festival te werken.

Lichtkunst met een eigen karakter

ALLUMINOUS gooit de lichtkunsttradities om door opdrachten te geven aan talenten uit de theaterwereld (geselecteerd door de vier Almeerse theatergezelschappen) die gekoppeld worden aan beeldend kunstenaars en ontwerpers. Door cross-disciplinaire samenwerkingen van makers centraal te stellen bij het verstrekken van opdrachten voor nieuwe lichtkunstwerken, ontstaat een nieuw lichtkunst-terrein: een samenkomst van experiment uit de beeldende kunst en de sterke theatertraditie die alle Almeerders kennen van theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond. 

ALLUMINOUS te voet, met de fiets én met de boot

ALLUMINOUS is gestart als een wandelroute, maar tijdens de eerste editie heeft de organisatie gemerkt dat een gedeelte van de bezoekers er de voorkeur aan geeft de route per fiets af te leggen. Tijdens de 2023 editie zal er daarom naast de looproute ook een fietsroute zijn. Fietsers parkeren hun fiets bij de aangegeven parkeervlakken en lopen dan het laatste stukje naar het kunstwerk. Zo voorkomen we dat wandelende bezoekers last hebben van de fietsers en andersom. Naast de fietsroute is er nog een nieuwe ontwikkeling; de pendelboot die vaart tussen de Esplanade en het Circuloco paviljoen op het voormalig Floriade terrein. De perfecte oplossing voor bezoekers die de route graag opsplitsen in 2 dagen. En ook omdat het gewoon leuk is om het Weerwater over te steken in een mooi verlichte boot. Met deze nieuwe bootverbinding en fietsroute kan elke ALLUMINOUS bezoeker naar eigen wens de route ervaren. Voor de pendelboot koop je ter plaatse een ticket.

Voorafgaand of na ALLUMINOUS een hapje en drankje doen

Hoe leuk is het om voorafgaand of na deze magische wandeling een hapje en drankje te doen bij een van de vele horecagelegenheden in Almere Centrum? 
Bekijk hier alle horecagelegenheden!

Kunstenaars ALLUMINOUS 2023

Vier duo’s van in totaal acht kunstenaars maken voor ALLUMINOUS 2023 nieuwe lichtkunstwerken. De kunstenaars hebben sinds het voorjaar gewerkt aan hun voorstellen en werken in de zomer van 2023 aan de productie van hun kunstwerken.

Ontdek de kunstenaars »
Lichtkunstfestival ALLUMINOUS

Terugblik

Benieuwd naar het volledige programma van de eerste editie van ALLUMINOUS in 2022? Bekijk de aftermovie en ontdek alle kunstwerken. 

Kom alvast in de stemming »

Word vriend van ALLUMINOUS

Voor slechts 10 euro word jij Vriend van ALLUMINOUS. Zo draag je het Almeerse Lichtkunstfestival een warm hart toe en geniet je van extra's. Je ontvangt een consumptiemunt waarmee je tijdens de wandeling een drankje kunt bestellen en je bemachtigt de ALLUMINOUS collectors item pin van de editie 2023. 

Bestel nu je Vrienden Van ticket »

Word sponsor

ALLUMINOUS is hét nieuwe netwerkfestival voor het Almeerse bedrijfsleven. Instappen als sponsor kan al vanaf 500 euro. Daarvoor ontvang je twee uitnodigingen voor de hele fijne netwerkborrel met rondleiding en vermelden we jouw bedrijf op de website. 

Draag jij het nieuwe lichtkunstfestival ook een warm hart toe? Download dan de folder met sponsormogelijkheden.

Of neem contact op met Zakelijk Leider Sandra van Beers om te bekijken welke mogelijkheden ALLUMINOUS heeft voor uw bedrijf

Download folder »

Word vrijwilliger

De eerste editie van Lichtkunstfestival ALLUMINOUS in 2022 had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers. Ook dit jaar zijn we op zoek naar vrijwilligers, die ons willen helpen om de komende editie van ALLUMINOUS, wederom tot een groot succes te maken. 

Wil jij als vrijwilliger deel uitmaken van dit nieuwe Almeerse festival, of ben jij lid of bestuurder van een vereniging of sportclub, die zich met haar leden in ruil voor een bijdrage aan de clubkas wil inzetten voor dit unieke evenement, meld je dan aan! 

We zijn op zoek naar vrijwilligers om ons te ondersteunen in bijvoorbeeld de volgende functies: gastenontvangst, infobalie-host, verkeersregelaar of suppoost bij één van de lichtkunstwerken. 

Meld je aan als vrijwilliger »

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!