Switch to English »

 

ALLUMINOUS is terug in Almere in de herfstvakantie. En iedereen is welkom! ALLUMINOUS is een magische lichtkunstroute rondom het Almeerse Weerwater waar kunst en theater samenkomen. De route is 5 kilometer lang en je doet er lopend gemiddeld 2 uur over. 

ALLUMINOUS is elke avond van 20 tot 29 oktober te bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur. Het festival is gratis. 

Almeerse theatergezelschappen als ALLUMINOUS partners

In 2023 wordt ALLUMINOUS georganiseerd met maar liefst vier Almeerse theatergezelschappen: Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond werken alle vier mee aan het programma om van ALLUMINOUS een speciale lichtkunstervaring te maken die niet zomaar lichtobjecten toont, maar speciale theatrale installaties in het stadsnatuurlandschap rondom het Weerwater laat zien. De vier Almeerse theatergezelschappen die meewerken aan ALLUMINOUS ontwikkelden in de afgelopen jaren door hun succesvolle producties en eigengereid karakter naam en faam op nationaal en internationaal niveau. Ook bij ALLUMINOUS zullen deze partners hun eigen stempel drukken op het programma door de theatermakers die zij voor ALLUMINOUS naar voren schuiven om namens het theatergezelschap aan het festival te werken.

ALLUMINOUS te voet, met de fiets én met de boot

De ALLUMINOUS route volg je altijd met de klok mee. De beste manier om ALLUMINOUS te ervaren is wandelend, maar je kunt de route ook fietsen. Daarvoor is dit jaar een aparte fietsroute ontwikkeld en zijn fiets parkeervlakken in de buurt van de kunstwerken geplaatst. Vanuit daar loop je nog een klein stukje naar het kunstwerk. Ook nieuw dit jaar is de verlichte pendelboot die op en neer vaart tussen de Esplanade en Hortus. De boot is niet alleen een hele lichtkunstervaring op zich, maar is ook een goede oplossing voor iedereen waarvoor de wandelroute net iets te lang is. Zo kun je de ALLUMINOUS-route halveren en heen- of terugvaren met de boot. Kom je een andere avond terug voor de andere helft van de route. Voor de boot koop je ter plaatse een ticket, dat kan zowel op de Esplanade als bij de Hortus pier. Online reserveren is helaas niet mogelijk. 

De route van ALLUMINOUS is ook geheel toegankelijk voor mensen met een scootmobiel!

ALLUMINOUS culinair

Combineer ALLUMINOUS met een hapje en drankje bij een van de vele horecagelegenheden in Almere Centrum of geniet van het aanbod van de food-trucks op de 3 horecapleinen langs de route. Bij het horecaplein op Utopia eiland is livemuziek aanwezig verzorgd door Poppodium de Meester. 

Lichtkunst met een eigen en Almeers karakter

ALLUMINOUS bedacht een nieuw lichtfestivalconcept waar beeldende kunst en theater samenkomen, met de stad Almere als inspiratie en het Weerwater als decor. ALLUMINOUS werkt daarvoor samen met Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond. Zij selecteerden allemaal een maker uit de theaterwereld die door ALLUMINOUS werd gekoppeld aan een beeldend kunstenaar. Zo ontstaat lichtkunst met méér theater, méér experiment en méér spektakel. Lichtkunst zoals die nergens ter wereld te zien is, alleen in Almere. 

Dit jaar sluiten ook partners Black Pencil ensemble, Flevolands initiatief Carte Blanche in samenwerking met MOJO, Light Art Collection, M. en Circuloco aan bij het ALLUMINOUS-programma. Almeerse Partner TSR zorgt voor de magisch verlichte route.

We hopen je te zien bij ALLUMINOUS!

Kunstenaars ALLUMINOUS 2023

Vier duo’s van in totaal acht kunstenaars maken voor ALLUMINOUS 2023 nieuwe lichtkunstwerken. De kunstenaars hebben sinds het voorjaar gewerkt aan hun voorstellen en werken in de zomer van 2023 aan de productie van hun kunstwerken.

Ontdek de kunstenaars »
Lichtkunstfestival ALLUMINOUS

Fotografie oproep

Oproep aan alle amateurfotografen en Instagramsterren! Stuur ons jouw perfecte ALLUMINOUS foto en dan kan het zijn dat we jouw foto gebruiken als officieel ALLUMINOUS beeld in onze social mediacommunicatie. Stuur jouw foto naar info@alluminous.nl met je naam en emailadres en wie weet ben jij dit jaar de onverwachte maar officiële ALLUMINOUS fotograaf. 

Food trucks, live muziek & meer

De lichtkunst-ervaring wordt dit jaar méér culinair! Doe voorafgaand of na de wandeling een hapje en drankje bij de vele gezellige horecagelegenheden in het centrum of wandel langs de foodtrucks die op de route staan en jou willen verwennen met iets lekkers voor onderweg. Naast dat je smaakpapillen worden aangewakkerd tijdens dit lichtkunstfestival wordt je ook betoverd door diverse muziek optredens. Elke dag staan er leuke artiesten die jouw wandeling nog magischer maken!

Ben jij benieuwd naar meer informatie over de horeca-acties, food trucks en muziek optredens? Lees dan gauw verder!

Meer info »

Terugblik

Benieuwd naar de aftermovie van 2023? Bekijk de aftermovie hier!

Kom alvast in de stemming »

Word vriend van ALLUMINOUS

Voor slechts 10 euro word jij Vriend van ALLUMINOUS. Zo draag je het Almeerse Lichtkunstfestival een warm hart toe en geniet je van extra's. Je ontvangt een consumptiemunt waarmee je tijdens de wandeling een drankje kunt bestellen en je bemachtigt de ALLUMINOUS collectors item pin van de editie 2023. 

Bestel nu je Vrienden Van ticket »

Word sponsor

ALLUMINOUS is hét nieuwe netwerkfestival voor het Almeerse bedrijfsleven. Instappen als sponsor kan al vanaf 500 euro. Daarvoor ontvang je twee uitnodigingen voor de hele fijne netwerkborrel met rondleiding en vermelden we jouw bedrijf op de website. 

Draag jij het nieuwe lichtkunstfestival ook een warm hart toe? Download dan de folder met sponsormogelijkheden.

Of neem contact op met Zakelijk Leider Sandra van Beers om te bekijken welke mogelijkheden ALLUMINOUS heeft voor uw bedrijf

Download folder »

Word vrijwilliger

De eerste editie van Lichtkunstfestival ALLUMINOUS in 2022 had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers. Ook dit jaar zijn we op zoek naar vrijwilligers, die ons willen helpen om de komende editie van ALLUMINOUS, wederom tot een groot succes te maken. 

Wil jij als vrijwilliger deel uitmaken van dit nieuwe Almeerse festival, of ben jij lid of bestuurder van een vereniging of sportclub, die zich met haar leden in ruil voor een bijdrage aan de clubkas wil inzetten voor dit unieke evenement, meld je dan aan! 

We zijn op zoek naar vrijwilligers om ons te ondersteunen in bijvoorbeeld de volgende functies: gastenontvangst, infobalie-host, verkeersregelaar of suppoost bij één van de lichtkunstwerken. 

Meld je aan als vrijwilliger »

FAQ

Veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden over ALLUMINOUS vind je hier!

FAQ »

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!