Switch to English »

 

Vier duo’s van in totaal acht kunstenaars maken voor ALLUMINOUS 2023 nieuwe lichtkunstwerken. De kunstenaars hebben sinds het voorjaar gewerkt aan hun voorstellen en werken in de zomer van 2023 aan de productie van hun kunstwerken.

De volgende kunstenaars zijn onderdeel van ALLUMINOUS 2023:

Maaike Fransen en Juul Dekker (namens Vis à Vis)

Vis à Vis nodigde scenograaf Juul Dekker uit om aan de slag te gaan voor ALLUMINOUS 2023. Hij zal samenwerken met beeldend kunstenaar Maaike Fransen.

Maaike Fransen (1987) is beeldend kunstenaar werkend op de grensvlakken van design, mode, performance en film. Recent werk Comfort Zone(s) was te zien in de Kunstkapel in Amsterdam en haar serie films How to Make a Living presenteerde ze solo met Galery LANGART op Art Rotterdam 2023.  Ze werkte onder andere voor, en in samenwerking met, de Deense modeontwerper en kunstenaar Henrik Vibskov en body-architect Lucy McRae. In 2017 won ze de the PIG-PRIZE (Practical-Intelligent-Genius Prize) die jaarlijks door Henrik Vibskov wordt uitgereikt aan ‘buitengewoon creatief talent.’ Juul Dekker (1985) is scenograaf en decorbouwer en ontwierp recent het toneelbeeld voor prijswinnende voorstellingen van Eline Arbo zoals Weg met Eddy Bellegeule (Toneelschuur Producties) en De Jaren (Het Nationale Theater). Hij werkte veel met collectieven, al dan niet op locatie, zoals De Warme Winkel, Collectief Walden en Raoul Collectif (Théâtre National, Bruxelles). Ook maakte hij eerder projecten in de openbare ruimte met zijn eigen collectief LABland, waarmee hij een werkplaats deelt op Het Domijn.

Maaike Fransen en Juul Dekker maken een lichtkunstwerk op het water aan het Lumièrepark.

Oceanic en Theun Mosk (namens Gouden Haas)

Gouden Haas benaderde Theun Mosk om deel te namen aan ALLUMINOUS 2023. Hij zal hierin samenwerken met Oceanic.

Theun Mosk (1980) werkt als beeldend kunstenaar, theatermaker, decor- en lichtontwerper, aan projecten in binnen- en buitenland, met partners en opdrachtgevers als bijvoorbeeld Michel van der Aa, Robert Wilson English National Opera, Toneelgroep Oostpool, Medhi Walerski, Boukje Schweigman, Touki Delphine, Oerol Festival, Ballet BC Vancouver, Theaterfestival Boulevard, en het Fries Natuurmuseum voor de Europese Culturele Hoofdstad 2018. In 2007 won hij de Charlotte Köhler Prijs en werd in datzelfde jaar en in 2011 geselecteerd voor de Praag Quadriënnale. In 2017 ontving hij de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlandse toneel. In 2020  richt hij samen met Balster van Duijn (zakelijk partner)  Ruimtetijd op, dat gevestigd is in Fort Ruimtetijd te Penningsveer, een Unesco erfgoed locatie. Oceanic (de artiestennaam van Job Oberman) is DJ, producer en geluidskunstenaar. In 2023 presenteerde hij zijn debuutalbum Choral Feeling. Eerder ontwikkelde hij, buiten zijn internationale optredens als DJ, experimentele muziek- en geluidsprojecten met jazz vocalist Greetje Bijma en het klassiek-avantgardistische Ensemble Klang, en was hij onderdeel van SHAPE een Europees netwerk en platform voor experimentele kunst.

Theun Mosk en Oceanic maken een lichtkunstwerk aan het Fantasiestrand.

MAISON the FAUX & Linda Bosch (namens Suburbia)

Namens Suburbia zal Linda Bosch werken aan ALLUMINOUS 2023, in samenwerking met MAISON the FAUX.

MAISON the FAUX, bestaand uit Tessa de Boer (1990) en Joris Suk (1987), maakt autonome modische performances en werkt als vormgevingsstudio in opdracht voor verschillende opdrachtgevers in het culturele veld zoals NITE, Kunsthal Rotterdam, Modemuseum Hasselt en de Opera in Hamburg. MAISON the FAUX ontving in 2021 de podiumprijs van het Gieskes Strijbis Fonds en namen in 2022 het mode stipendium van het Cultuurfonds in ontvangst nemen. Linda Bosch (1989) is theatermaker en bij Suburbia artistiek verantwoordelijk voor Suburbia in de buurt. Daarbij werkte zij aan projecten voor o.a. Theater Na de Dam, DEGASTEN en haar eigen stichting SALTY.

MASION the FAUX en Linda Bosch maken een lichtkunstwerk in het bos in het Lumièrepark.

Zindzi Witte & Serano Pinas (beiden namens BonteHond)

BonteHond selecteerde twee makers om samen voor ALLUMINOUS 2023 een speciaal educatieproject te ontwikkelen: Zindzi Witte en Serano Pinas.

Zindzi Witte (1991) is als mediakunstenaar deel van het artistieke team van Theatergezelschap BonteHond. Daarnaast werkt ze aan videoclips, animaties, documentaires, boeken en andere multidisciplinaire projecten. Serano Pinas (1987) is choreograaf en performer maakte de dans voor de voorstellingen Broek Uit! en was zelf als performer te zien in de voorstelling Schoppen en Superslow van BonteHond. Momenteel traint hij voor de nieuwe voorstelling Pinocchio Effect van Maas theater en dans.

Zindzi Witte en Serano Pinas maken een kunstwerk bij de Uitkijktoren op het Utopiaeiland.

Enric Monfort (Black Pencil) & Jurjen Alkema

Dit jaar sluit Black Pencil ensemble aan bij het ALLUMINOUS programma. Samen met beeldend kunstenaar Jurjen Alkema presenteren zij een ruimtelijke licht- en geluidsinstallatie met een compositie van Enric Monfort (Black Pencil) op het Almeerse Schipperplein. 

Black Pencil is een Almeers muziekcollectief van vijf musici dat sinds oprichting in 2010 veelvuldig optrad in klassieke zalen en op podia en festivals in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Ierland, Turkije, Denemarken en Venezuela. Black Pencil programmeert eigen concertseries in Amsterdam en Almere, en werkt samen met Land Art Flevoland en Schokland UNESCO Werelderfgoed. Recente projecten brengen de band samen met de wereld van virtual reality, theater, dans en landschapskunst. Jurjen Alkema (1976) is beeldend kunstenaar en audiovisueel ontwerper. Hij werkte als vormgever en als autonoom kunstenaar voor een groot aantal verschillende theaterproducties, festivals, concerten en musea zoals Het Koninklijk Concertgebouworkest, harpist Remy van Kesteren, lichtfestival The Hague Highlights, Metropole Orkest, ASKO Ensemble. Tot 2021 was hij onderdeel van het collectief Blauwe Uur, waarmee hij onder andere actief was voor Amsterdam Light Festival, Van Gogh Museum, Light night Leeds, Luminale Frankfurt en een groot aantal theater-, pop- en dancefestivals.
 
Enric Monfort (Black Pencil) en Jurjen Alkema presenteren een grootschalige installatie op het Schipperplein.

 

Fotografie: Thomas Manneke (portret Maaike Fransen), Maaike Fransen (portret Juul Dekker), Roderik Rottink (portret Theun Mosk), Marinka Grondel (portret Oceanic), Lin Woldendorp (portret MAISON the FAUX), Mona Alikhah (portret Linda Bosch), Zindzi Witte (portret Zindzi Witte), Daniel Nicoletti (portret Serano Pinas). Joe Finch (foto Black Pencil).

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!