In Almere, waar stedelijke kunst en natuurlijke pracht samenkomen, met 'Kunstwerk-Almere', 'Zeebank', 'Dobberend Bos' en meer. Ben je benieuwd? Lees dan verder over De Zeegroene Loper route!

Kunstwerk Almere 

Eén van de nieuwe parels is ‘Kunstwerk-Almere’ aan de gevel van het station aan de kant van het Mandelaplein. Kunstenaar Geert Mul laat met dit kunstwerk zien hoe de stad er onderwater uitziet. Geert Mul: “Niet alleen kunstenaars maken kunst. Ook ingenieurs maken kunstwerken. En niet te vergeten architecten, die graag zeggen dat architectuur de moeder is van alle kunsten. Almere is zo bezien een kunstwerk en de titel van mijn werk voor Almere (Kunstwerk-Almere) is dan ook een eerbetoon aan Almere als civiel kunstwerk. En de relatie met water is snel gelegd met Almere. Het land gewonnen uit het water, de stad als symbool van naoorlogs optimisme en toekomst denken.”

Stad op Waterspiegel

Spot het kunstwerk naast de hoofdingang van het vernieuwde station Almere Centrum! In een gedeeltelijk overdekte passage die het busstation met het Stationsplein verbindt, hangt het kleurrijke werk van kunstenaar Iwan Smit: 'Stad op Waterspiegel'.

Dit kunstwerk is een prachtig eerbetoon aan Almere, de stad die letterlijk op de zeebodem is gebouwd. Het werk is ontstaan uit een samenwerking tussen de Kroonenberg Groep en Mothership, als onderdeel van de Zeegroene Loper, een project dat het centrum van Almere groener en aantrekkelijker maakt.

De Zeebank 

Wanneer je jezelf in het hart van Almere Centrum bevindt, op het bruisende stadhuisplein, kun je een bijzonder kunstwerk ontdekken. Tussen de Bibliotheek en het Gemeentehuis prijkt een opvallend stuk straatkunst.

De Zeebank is de blikvanger van het park en fungeert als het eerste kunstwerk van de Zeegroene loper, een nieuwe kunstroute die zich uitstrekt vanaf het treinstation tot aan het weerwater. Het centrale thema van De Zeegroene Loper belicht Almere als een stad oprijst vanuit de vroegere zeebodem.

In het hart van Almere Centrum prijkt de indrukwekkende zeebank, een bank met een lengte van meer dan 110 meter, ontworpen door LOLA en de kunstenaar Jan van der Ploeg. Dit kunstwerk, bestaande uit negen unieke delen, vormt een boeiende verbinding tussen het bruisende stadhuisplein en het vredige weerwater. Met zijn speelde en kronkelige vorm nodigt de Zeebank iedereen uit om op een ideale plek in het park te genieten van ontspanning en rust.

Vloerschildering bij de Corridor

In het hart van Almere straalt een kunstwerk dat deel uitmaakt van De Zeegroene Loper en de stad vertegenwoordigd. Kunstenaar Kasper Jongejan heeft met zijn unieke visie dit meesterwerk tot leven gebracht.

Het kunstwerk weerspiegelt het verleden van Almere als een waterrijke plek die is getransformeerd tot een groende stad. Het kleurpalet van groen, blauw en zeegroen symboliseert deze transformatie, met groen voor natuur en groei, blauw voor water en inspiratie en zeegroen als eerbetoon aan de zee.

Dit kunstwerk is te bewonderen in de benedenverdieping van de Citadel, nabij Sportpaleis, Jumper en de Basic-Fit Ladies.

Street Art Frankey

Almere Centrum heeft recentelijk een uniek kunstwerk toegevoegd aan zijn stadgezicht: Street Art Frankey heeft de eentonige liftschacht aan de Esplanade volledig getransformeerd. Het resultaat is een opvallende boeitoren, bekroond met een eigenzinnige papegaaiduiker. Dit kunstwerk markeert het debuut van de populaire Amsterdamse Street artist in de openbare ruimte van Almere.

Eerder was het werk van Street Art Frankey te bewonderen in Kunstlinie. Dit project legde de basis voor een samenwerking tussen Street Art Frankey, kunstlinie en de Gemeente Almere, die gezamenlijk besloten om het liftgebouw aan de Esplanade aan te pakken.

Het kunstwerk is te bewonderen op de Esplanade aan de rechterkant, voor de kunstlinie.

Dobberend Bos

Het Dobberend bos is verhuisd van het voormalige Floriadeterrein naar een nieuwe locatie in het Weerwater, aan de Meeresteinkade achter het Flevoziekenhuis en maakt nu ook deel uit van De Zeegroene Loper. Het Dobberend Bos blijft minimaal vijf jaar liggen op deze nieuwe locatie. Het Dobberend bos vertelt het verhaal over de waarde van bomen voor het klimaat, biodiversiteit, leefbaarheid en gezondheid in de stad door vergroening, duurzaamheid en de noodzaak tot klimaatadaptatie. 

Beide kunstprojecten zijn tot stand gekomen in samenwerking met kunstorganisatie Mothership. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!