ALLUMINOUS Lichtkunstfestival tijdens de herfstvakantie terug in Almere

Almere, 27 september 2023 - Na een succesvolle eerste editie in 2022 gaat over één maand de tweede editie van ALLUMINOUS weer van start. Langs een wandelroute van twee uur rondom het Weerwater in Almere, ervaren bezoekers van ALLUMINOUS acht magische lichtkunstwerken en een mooi randprogramma. 

In 2022 bezochten 30.000 bezoekers ALLUMINOUS, waarmee het nieuwe festival een overweldigend succesvolle start mocht beleven. Dit jaar mag het festival dan ook meerdere, verrassende partners en samenwerkingen verwelkomen.

ALLUMINOUS Lichtkunstfestival is van 20 tot 29 oktober elke avond van 19.00 tot 23.00u gratis te bezoeken.

 

Black Pencil sluit aan als programmapartner
Naast de samenwerkingen van ALLUMINOUS met Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond, sluit in 2023 ook Almeers ensemble Black Pencil aan als programmapartner. Curator van ALLUMINOUS Ward Janssen vertelt: “De komende jaren gaat Black Pencil met ALLUMINOUS samenwerken aan bijzondere lichtkunstprojecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geluid en muziek lichtkunst-genre waardoor de projecten een eigen, specifiek artistiek karakter krijgen. We zijn trots dat Black Pencil deze pioniersroute start bij ALLUMINOUS 2023. Samen met kunstenaar Jurjen Alkema maken ze van het Almeerse Schipperplein een nieuwe technologische ervaring waarin architectuur samenvloeit met licht en geluid als experiment van ruimte en tijd.”

Partners en makers
ALLUMINOUS presenteert naast het werk van Black Pencil met Jurjen Alkemade 4 andere nieuwe lichtkunstwerken die speciaal voor het festival gemaakt zijn. Hiervoor werkt ALLUMINOUS samen met Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia en Gouden Haas die elk een talentvolle theatermaker uit hun eigen netwerk naar voren schoven die de organisatie koppelde aan beeldend kunstenaars. De hieruit ontstane duo’s die nieuwe kunstwerken in opdracht maken zijn Maaike Fransen en Juul Dekker (namens Vis à Vis), MAISON the FAUX en Linda Bosch (namens Suburbia), Oceanic (artiestennaam van dj en geluidskunstenaar Job Oberman) en Theun Mosk (namens Gouden Haas). Zij maken lichtkunstwerken die voorbij gaan aan de tradities van lichtkunst en deze nieuwe kunstvorm met theatrale kwaliteit versterken. Jeugdtheatergezelschap BonteHond selecteerde twee jonge theatermakers Zindzi Witte en Serano Pinas die met schoolkinderen uit Almere een educatief lichtkunstwerk maakten.

Daarnaast werkt ALLUMINOUS samen met Light Art Collection Amsterdam en Flevoland’s talent-ontwikkelingsprogramma Carte Blanche om extra lichtkunstwerken te presenteren in het programma. Van Light Art Collection worden kunstwerken gepresenteerd van kunstenaars UxU Studio en Vendel & De Wolf. Carte Blanche presenteert tijdens ALLUMIOUS een kunstwerk van Iwan Smit. Almeerse organisaties M. en Circuloco organiseren eigen activiteiten langs de ALLUMINOUS route.

ALLUMINOUS te voet, met de fiets én met de boot
ALLUMINOUS is gestart als een wandelroute, maar tijdens de eerste editie heeft de organisatie gemerkt dat een gedeelte van de bezoekers er de voorkeur aan geeft de route per fiets af te leggen. Tijdens de 2023 editie zal er daarom naast de looproute ook een fietsroute zijn. Sandra van Beers, zakelijk leider bij ALLUMINOUS: “De fietsroute is ontwikkeld om de route toegankelijker te maken voor personen voor wie 5 kilometer lopen een flinke uitdaging is. Maar wandelend komen het programma en de kunstwerken echt het beste tot hun recht. Fietsers parkeren hun fiets bij de aangegeven parkeervlakken en lopen dan het laatste stukje naar het kunstwerk. Zo voorkomen we dat wandelende bezoekers last hebben van de fietsers en andersom”.

Naast de fietsroute is er nog een nieuwe ontwikkeling; de pendelboot die vaart tussen de Esplanade en het Circuloco paviljoen op het voormalig Floriade terrein. “De perfecte oplossing voor bezoekers die de route graag opsplitsen in 2 dagen. En ook omdat het gewoon leuk is om het Weerwater over te steken in een mooi verlichte boot. Met deze nieuwe bootverbinding en fietsroute kan elke ALLUMINOUS bezoeker naar eigen wens de route ervaren”, aldus Sandra van Beers. “Voor de pendelboot koop je ter plaatse een ticket. Tot slot wil ik nog een tip geven om de route met de klok mee te lopen. Dan schijnen de lampen op de bomen en niet in je gezicht”.

Meer informatie over ALLUMINOUS is te vinden op deze pagina!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!