Fanakapan creëert een enorme spin op het stadhuis in Almere

Almere staat al vanaf de opening van expositie Shapeshifters bij Kunstlinie in het teken van street art, waar nog tot juli 2022 de meest gerespecteerde kunstenaars ter wereld - van Banksy tot Basquiat - te zien zijn. Maar Almere verwacht nóg een grote culturele opening; ook de Floriade opent vanaf medio april haar deuren. Niet alleen op het Floriadeterrein is van alles te doen: ook het centrum van Almere pakt flink uit. Een aantal lokale partners sloegen de handen ineen om een gevarieerd, gratis en toegankelijk programma te realiseren gedurende de 180 dagen van de Floriade. Voor de Groene Loper Speurtocht door de stad komt de wereldberoemde Londense straatkunstenaar Fanakapan in de eerste week van april een levensechte spin op het stadhuis ‘painten’. Met zijn herkenbare stijl - levensecht, met veel 3D-effecten – lijkt de spin echt op de muur te zitten.

Groene Loper Speurtocht
Waarom een spin? De Floriade staat natuurlijk met het thema ‘Growing Green Cities’ in het teken van alles wat natuur is. In de Groene Loper Speurtocht kunnen bezoekers vanaf 13 april meer leren over de insecten die zijn verspreid door Almere Centrum. De speurtocht is vooral gericht op gezinnen met kinderen. De route is een initiatief van Stichting Stad & Natuur, de Ondernemersvereniging Stadcentrum Almere (OVSA), in samenwerking met Kunstlinie en met steun van de Gemeente Almere en Almere City Marketing. Bij de VVV Almere aan De Diagonaal  is een flyer af te halen is met de hele routewaar de Spin op nummer 3 staat. 

Over Fanakapan 
Fanakapan (Dorset, VK) is een beroemde straatkunstenaar uit London die specialiseert in hyperrealistische beelden. Met zijn strakke spray painting skills uit de vrije hand is hij een meester in de combinatie van schaduw en reflecterende highlights waardoor zijn schilderingen van de muur springen. Van een afstandje is het voor het oog net of je een echt object ziet. Zijn favoriete heliumballonnen lijken zelfs zo echt dat mensen de muur moeten aanraken om te beseffen dat het een schildering betreft. Na tal van murals had hij in 2016 zijn eerste solotentoonstelling en sindsdien is Fanakapan een van de rijzende sterren in de urban contemporary art scene.

Over Shapeshifters 
Kunstlinie, een uniek cultureel kwartier in Almere, organiseert van 5 februari t/m 31 juli 2022 Shapeshifters: een tentoonstelling over street- en urban art in al haar rauwe, grensverleggende schoonheid. Het is een bijzondere samenwerking met galerie Vroom & Varossieau, gespecialiseerd in street- en urban contemporary art. Shapeshifters toont een bijzonder zorgvuldig samengestelde collectie van bekende (inter)nationale street art kunstenaars zoals Blade, Futura, ELLE, KAWS, Keith Haring en Banksy. Tijdens de preview op 3 februari 2022 werd er als bonus een bijzonder werk van kunstenaar Jean-Michel Basquiat onthuld, speciaal uitgeleend aan Kunstlinie vanuit een privé-collectie. Shapeshifters is onderdeel van het veelzijdige project StreetCred, waarbij straatcultuur wordt gevierd met een bomvol publieksprogramma gedurende 9 maanden lang.

Over de Floriade 
Vanaf 14 april t/m 9 oktober 2022 is Almere een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities’. In het 60 hectare grote Floriade-park ontdek je groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie. In de stad vindt gedurende diezelfde 180 dagen een aansluitend en zeer divers programma plaats op initiatief van vele lokale partners: van winkeliers tot culturele instellingen, en van gemeente tot particuliere initiatieven. 

Meer informatie over Kunstlinie
Kunstlinie is een uniek cultureel kwartier in Almere: een ontmoetingsplaats waar mensen samen kunnen genieten van theater, beeldende kunst, architectuur, workshops en events. Kunstlinie heeft een kunsthal, podium en stadsforum met een brede programmering voor alle leeftijden en uiteenlopende gemeenschappen. Het iconische gebouw van Kunstlinie van ruim één hectare is ontworpen door het Japanse architectenbureau Sanaa en staat pal aan het Weerwater in het centrum van Almere Stad.

Links 
Website Groene Loper Speurtocht
Download de flyer voor kinderen
Website Kunstlinie
Website Floriade

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!