Kom proeven, ruiken, luisteren, kijken en voelen in het labyrint van je zintuigen

Het Labyrinth of the Senses [LotS] is een rondreizende kunstinstallatie waar je leert om je zintuigen bewust te gebruiken. Op het Uitfestival in het centrum van Almere kun je in zes enorme bubbels van [LotS] ontdekken hoe onze zintuigen ons soms voor de gek houden.

Het labyrint bestaat uit zes bollen die aan elkaar vast zitten als zeepbellen. In elke bol staat een kunstinstallatie met een ander zintuig als thema. Zintuigen kunnen ons verleiden om bepaalde dingen te doen of juist niet. Wat je zintuigen je vertellen beïnvloedt de keuzes die je maakt. Je ondergaat een multisensitieve reis via een reeks belevenissen en word je bewust van het feit dat je zintuigen vaker op ‘uit’ staan dan op ‘aan’. Hierdoor ervaar je dat bewuste keuzes maken kan bijdragen aan je geluk en gezondheid.

In [LotS] word je (aan)geraakt en mag je alles aanraken. Het geeft ‘tegenwicht’ en stof tot nadenken. Je beleeft, ervaart, voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft de vraagstukken van jouw eigen leefstijl. Almere is voor de initiatiefnemers Mira Ticheler en Marcel Kolder de ideale plaats om dit ‘levenswerk’ te laten landen: ‘We leven in een ratrace, je kunt je verliezen in de drukte van de stad. Door even stil te staan en je zintuigen te gebruiken, ben je meer bewust van wat je doet. En daar word je gelukkiger van.’

Een mix van kunstenaars, wetenschappers en spelmakers werken aan dit unieke project. De belevingsbubbel geur [Scent] laat je verhalen uit de hele wereld ruiken. In kleur [Color] leer je spelenderwijs een compositie te maken, waarmee de gehele ruimte van kleur verandert en hoe je jouw emotie kan beïnvloeden. Het ‘Food Art project’ in smaak [Taste] toont ons verlangen om gezond en jong te blijven. In geluid [Sound] kom je volledig tot rust en in voelen [Touch] mag je aanraken en word je geraakt. In de laatste bubbel over de toekomst [Next Senses] verken je het onbekende. In vijf korte films over intieme technologie verwijzen we je naar systemen die ons lichaam koloniseren, ons gedrag beïnvloeden en onze identiteit bepalen.

Met de opening van [LotS] op vrijdagmiddag 17.00 uur door de Almeerse wethouder van cultuur Hilde van Garderen start het Uitfestival Almere. Dat vindt plaats van 27 tot en met 29 september 2019 in Almere Centrum. Met meer dan 80 artiesten en 120 voorstellingen. Het labyrinth is onderdeel van het Uitfestival Almere, een samenwerking van de Almeerse culturele organisaties, Cultuurfonds Almere en Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere.

[LotS] is een van de eerste grote uitingen van nieuwe stichting CitySenses. Het plan is om op termijn een museaal belevingspark neer te zetten in Almere. Voor meer informatie, kijk op www.labyrinthofthesenses.nl.

[LotS] is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere, Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Almere, diverse bedrijven en vele donateurs.

Quote: “Geuren grijpen direct terug naar je herinneringen. Je ruikt iets en meteen heb je daar een associatie bij.”

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!