De 9 pleinen van het centrum

Er zijn maar liefst negen verschillende pleinen in Almere Centrum, allemaal met een andere functie. Kom relaxen aan de Esplanade of op het Schipperplein. Plof neer voor een drankje aan de Grote Markt en blijf lang natafelen op Restaurantplein Belfort. Het Stationsplein is de ingang van het centrum waar je je dagje winkelen een goeie kick-start geeft met een coffee to go!

Scrol over de namen voor een korte uitleg en klik op jouw favoriet om te zien wat er allemaal te doen is op het plein.

Ontdek de pleinen - Beweeg met je muis over de kaart

Ontdek de verschillende pleinen

In Almere Centrum zijn heel veel leuke pleinen te ontdekken. Ontdek het restaurantplein Belfort, de groene oase op het Schipperplein of het bruisende Esplanade plein.

Schipperplein in Almere Centrum waar je in de winter kunt schaatsen

Stationsplein

Welkom in Almere Centrum! Op het Stationsplein wordt je warm onthaald met diverse lunch en koffie tentjes zodat jij je dagje winkelen een goeie kick-start kunt geven.

Meer over Stationsplein

Restaurantplein Belfort

Lekker lunchen met vrienden of uit eten met het gezin. Op Restaurantplein Belfort heb je keuze uit diverse lunchrooms, restaurants en loungebars. Kom je langs?

Meer over Restaurantplein Belfort

Grote Markt

Uitrusten op een terrasje of gezellig afspreken met vrienden? Op de Grote Markt ben jij aan het juiste adres.

Meer over Grote Markt
De Grote markt in Almere Centrum met beeld en ijsje van ijspressi

Forum

Vanuit drie verschillende straten kom je terecht op het Forum waar een heuse eye-catcher staat. De ‘ALLY-trap’, genoemd naar het kunstwerk van Kamp Seedorf.

Meer over Forum
Ally trap op het forum door kamp seedorf

Esplanade

Het grootste plein van de binnenstad is onlangs omgetoverd tot heerlijk stadspark met bankjes en gras. Kom er tot rust of gebruik het als doorgang richting de Kunstlinie.

Meer over Esplanade
Kom op 26 en 27 september naar de Esplanade en ontdek hoe het plein er na de verbouwing uitziet! Kom sporten, ontmoet de vriendjes van de Telekids en geniet van livemuziek.

Passage

De passage is een gebied vol kleinere speciaalzaakjes. Van een Poolse supermarkt tot een kattencafé en vegan lunchroom!

Meer over Passage

Schippersplein

Het Schipperplein is zomers de verborgen groene oase van het centrum. En in de winter kun je het water op om te schaatsen.

Meer over Schippersplein
Schipperplein in Almere Centrum waar je in de winter kunt schaatsen

Stadhuisplein

Het middelpunt van de stad met het Stadhuis, de nieuwe bibliotheek, verschillende horeca zaken en op maandag en woensdag de vers markt.

Meer over Stadhuisplein

Stadhuispromenade

Binnenkort wordt de Stadhuispromenade een gezellig stadspark met een verbinding naar het Weerwater. En wordt het de ideale plek om even uit te rusten.

Meer over Stadhuispromenade
De stadhuispromenade in Almere met bomen

de eeuwige jonge binnenstad

Almere is de jongste stad van Nederland en in 45 jaar met ruim 200.000 inwoners uitgegroeid tot de achtste van het land. Het toonaangevende centrum staat landelijk bekend om de spraakmakende architectuur van internationale architecten als René van Zuuk, Rem Koolhaas en Christian de Portzamparc én als ‘Beste Binnenstad’ met grote merken en unieke speciaalzaakjes. Maar de stad staat niet stil…

De Esplanade is onlangs veranderd in een heerlijk stadspark waar, zo gauw als dat weer kan,  evenementen als de triatlon en het Bevrijdingsfestival plaatsvinden. Ook worden er nieuwe huizen, waaronder studentenwoningen, gebouwd. Zoals de Highnote, een woontoren met appartementen, een dakterras en voorzieningen als een espressobar en fitnessruimte.  

De ligging aan het Weerwater maakt het centrum uniek. Het is een geliefde plek om te sporten en te recreëren, zeker sinds de aanleg van een recreatieve track om de plas, het ‘Rondje Weerwater’. In 2022 vindt aan de zuidkant van het Weerwater de ‘Floriade Expo’ plaats. Ook komt er een museum met internationale uitstraling en meer kunst in de openbare ruimte.

Wie kent niet de gezellige pleinen als Esplanade, Stadhuisplein, Stadhuispromenade, Grote Markt en Belfort? Elk met een eigen karakter, waar altijd veel gebeurt. Inmiddels is ook de verbouwing van het station en de openbare ruimte eromheen gestart. Het Stationskwartier wordt één van de belangrijkste entrees van Almere én de binnenstad. Het station wordt lichter en moderner. Er komen extra woningen en meer groen. Kortom, Almere doet er alles aan de vijfde stad van Nederland te worden!

Het Stationskwartier

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!