In aanloop naar Floriade Expo in 2022 wordt op 15 en 16 juni voor de tweede keer het Floriade Festival georganiseerd. Dit jaar ligt de nadruk op het thema ‘groen’: hoe belangrijk is groen in de stad. Bezoekers worden net als in 2022, tijdens de Expo, uitgedaagd om te ontdekken, geraakt te worden en te veranderen: ‘Explore. Touch. Change’!

Leer dit weekend alles over gezond eten, groen ondernemen en wat de ontwikkelingen zijn op het floriade terrein. Vaar mee met de gratis pendelboot en zie wat het Floriadeterrein nu al te bieden heeft. Haal de lekkerste producten op de streekmarkt, bezoek groene locaties met de Floriade Fietstocht, doe mee met het NK-Kersenpitspugen, kookworkshops en ontdek welke ondernemers er een bijdrage doen aan het Floriade Festival in 2022.

Blader hier door het Floriade Festival programmaboekje heen. 


Growing Green Cities

Vijftig procent van de wereldbevolking leeft in steden. In 2050 zal dit bijna zeventig procent zijn. Daarom moeten we zoeken naar oplossingen om onze steden veilig, gezond en attractief te houden. Zes maanden lang richt Floriade Expo 2022 zich op de Groene Stad van de Toekomst. Denk en doe mee met het thema: Growing Green Cities. Subthema’s zijn groen, voeding, energie en gezondheid.


Doe mee met de kookworkshops in het kooktheater op de Grote Markt

floriade festival kooktheater small floriade festival kooktheater afb 13 SvenKraaijenbrinkACMFFE-24

Altijd al de kooktechnieken willen leren van een echte chef? Bezoek dan het kooktheater op de Grote Markt. Diverse chefs delen hun geheimen uit het vak tijdens de workshops waarin jij meedoet aan het maken van gezonde en heerlijke recepten!


Ontdek het Floriadeterrein per boot

Nieuwgierig naar de laatste ontwikkelingen op het Floriadeterrein? Vaar met Almere Rondvaarten vanaf de Esplanade langs het terrein en laat je op de boot voorlichten door één van onze gidsen. Óf stap op een boot van grotesloep.nl voor een snelle overvaart naar Green Island,
het eiland van de jonge voorhoede Urban Greeners.
Meer informatie over de vaartijden.
floriade festival boot afb AA SvenKraaijenbrinkACMFFE-60

Doe mee met de Floriade Fietstocht

Vertrek vanaf de Esplanade

Tijdens de Floriade Fietstocht bezoek je een aantal bijzondere groene locaties in Almere. Je fietst in totaal 25 km en bij elke stop kom je iets bijzonders tegen. Bij de finish ontvang je een aandenken van deelname.
Meer informatie over de Floriade Fietstocht.
floriade festival fietsen


Floriade experience op het Forum

floriade festival Floriadekas tijdens Floriade Festival_Foto Lex Beers_rv met naamsvermelding
Ook dit jaar staat de Floriadekas weer op het Forum. Deze editie is het thema in de kas het Groene Stad Arboretum. Negen ondernemers laten in de kas in het klein zien wat hun bijdrage aan het Floriadeterrein is. Zo kun je onder andere je eigen boomgaard ontwerpen, leer je alles over slimme bijen, kun je je eigen plantje stekken en verplanten en laat je je onderdompelen in een ‘bosbad’.
Meer over de Floriade Experience op het Forum

Leuk weetje!

Op beide dagen kun je plaatsnemen op de tribune op het Forum en deelnemen aan een Silent College. Luister naar de bijzondere verhalen van lokale ondernemers en maak kennis met het verhaal achter Floriade Expo 2022.


Laat je culinair verrassen tijdens het Running Dinner op het Restaurantplein Belfort

Tijdens het Running Dinner is het een verrassing waar je met jouw gezelschap het voor-, hoofd- en nagerecht gaat eten. Dát hoor je pas ter plaatse! Tussen de gangen door wandel je van het ene naar het andere restaurant voor het volgende heerlijke gerecht én een glas wijn, bier, fris of koffie/thee. Dit is dé manier om de verschillende keukens op het Belfort uit te proberen! Ontdek welke restaurants deelnemen aan het Running Dinner en geef je op


belfort


Wordt Nederlands Kampioen Kersenpitspugen

afb 10

Doe je mee met het Nederlands Kampioenschap Kersenpitspugen tijdens het Floriade Festival? Wie o wie spuugt de pit het verst?

Het Flevolands record staat momenteel op maar liefst 13 meter! Weet jij dit te evenaren? 


Meer informatie over het NK Kersenpitspugen.


Leer alles over het maken van duurzame keuzes op de Grote Markt

Het huidige voedselsysteem schiet tekort om in de toekomst wereldwijd iedereen te voeden. In de hele keten van boer tot bord zijn stappen nodig voor meer verantwoorde voeding met minder ecologische impact. Met Food Forward stimuleert de Rabobank consumenten en voedselproducenten om duurzamere keuzes te maken in hoe we met ons eten omgaan.


De upcycle straat – Van afval naar grondstof in de Schutterstraat

 floriade festival gouden glasbak almere

Dat scherven geluk brengen dat wist je misschien al. Maar ons afval is nog veel meer waard! Ons afval zit vol met waardevolle grondstoffen die we kunnen hergebruiken. En in Almere zijn we daarmee goed op weg. Ga op de foto met de Gouden Glasbak, ga mee op een unieke afvalsafari onder de stad, drink bier gemaakt van oud brood en leer wat jij kunt doen om de afvalberg een stukje kleiner te maken.


Kidsplein Schutterstraat

In de Schutterstraat kunnen kids hun energie kwijt op de Bouncy, hun eigen cupcake versieren, knutselen, poffertjes eten, meedoen met de Springtouw Challenge en nog veel meer sportieve, stoere en toffe activiteiten! Kom je ook?
Meer informatie over het kidsplein

afb 5 FloriadeFestival2018SvenKraaijenbrink001


Ontdek de culinaire Streekmarkt

Liefhebbers van culinaire markten en mooie lokale producten mogen de Streekmarkt niet missen. Prikkel je zintuigen in het Centrum van Almere en geef je ogen de kost. Proef de kruiden en specerijen, voel de sfeer van de Floriade en luister naar de verhalen van de boeren en (bloemen) telers en andere aanbieders die jou met alle liefde vertellen over hun prachtige producten op de streekmarkt in de Schutterstraat.
Meer informatie over de Culinaire Streekmarkt

floriade festival streekmarkt afb 18 SvenKraaijenbrinkACMFFE-95
floriade festival streekmarkt SvenKraaijenbrinkACMFFE-31


Beleef de passages

Volg de groene loper en ontdek de Passages met een kleurrijke verzameling speciaalzaakjes. Ontdek tijdens de Passagedag de gezellige verkoopkraampjes, workshops, muziek, straattheater en kinderactiviteiten. Laat je verrassen en ontdek de gezellige #036winkeltjes!
Even een dansje wagen kan op 15 juni. No Ego speelt van 15.00 tot 17.00 uur op het pleintje in de Zadelmakerstraat.  Of kom naar de modeshow en de SWOPS kledingruil op 16 juni #swops
floriade festival passage afb 21 SvenKraaijenbrinkACMFFE-114

Recycled Fashion

Geef je kleding een tweede kans op de SWOPS kledingruil in de passages. Lever 1 kledingstuk in om vervolgens een nieuw kledingstuk uit te kiezen. Meer informatie over SWOPS kledingruil.


Nieuwe Energie op het Stadhuisplein

 Op zondag 16 juni staat het Stadhuisplein in het teken van de ‘Groene Stad van de Toekomst’. Op dit plein maak je kennis met de allernieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie en mobiliteitsoplossingen. Neem een kijkje bij toffe elektrische vervoersmiddelen of maak kennis met ‘Blue’, de eerste oude Kever die in Nederland is omgebouwd tot elektrische auto!
Ook kun je tijdens het Floriade Festival, onder begeleiding, ervaren hoe is het is om in een elektrische auto te rijden zoalde de in de Renault Twizzy van Bochane. Ook kun je de Nissan Leaf en Renault ZOE hier zien staan.
De eleketrische motoren van Eysing al ontdekt? Deze pracht exemplaren vind je op het Energieplein op het Stadhuisplein!

*Energieplein is alleen op zondag 16 juni.


bochane eysing


Hiphopper met hout

Jos Bregman is één van de groene ondernemers op het Floriade Festival. In zijn atelier in Oosterwold werkt hij als ‘hiphopper met hout’. Op het festival samplet hij een Almeerse essentaksterfte-es. Deze boomsamples worden gechipt en uitgedeeld. Ook maakt Jos driepotige krukjes, een kapstok en een kubus van duizend kleine blokjes.
  afb 9 floriadefestival-natureaccess-josbregman-2019 - 26

Ook leuk: maak een groene foto in de photobooth en doe workshops in de Stad&Natuurbus!


Nomineer voor de Growing Green speld

Met de Growing Green speld zet de gemeente Almere groene en gezonde initiatieven graag op het podium. Op 15 juni gebeurt dit voor de 13e keer! Op dit moment hebben meer dan 400 mensen een speld. Ken jij iemand die bijdraagt aan een groen en gezond Almere? Een initiatief dat zich inzet om Almere groener te maken? Nomineer die persoon of dat initiatief voor de Growing Green speld via [email protected].

Een aantal Growing Green-spelddragers is te vinden op de Streekmarkt tijdens het festival. Maak kennis met hun initiatief, ga met ze in gesprek en raak geïnspireerd! Samen versterken en versnellen we de ontwikkeling van Almere als groene en gezonde stad van de toekomst.


Floriade Fotowedstrijd

Meer dan 500 mensen hebben meegedaan aan de Floriade Fotowedstrijd. En onder de honderden inzendingen zaten hele mooie foto’s! De jury, bestaande uit wethouder Loes Ypma, fotografen Mona Alikhah, Fred Rotgans, Maarten Feenstra en filmer Robin van der Kolk, had er een zware kluif aan. Uiteindelijk is het gelukt om tien foto’s bij de categorie volwassenen en tien foto’s uit de categorie jongeren te selecteren.

Op deze foto’s kan vanaf nu gestemd worden. Stemmen kan tot en met zaterdag 15 juni 17.00 uur, via floriadefotowedstrijd.nl. De foto’s zijn ook in de hal van het stadhuis te bewonderen.

De winnaar wordt bekendgemaakt op zondag 16 juni om 13.30 uur op het Forum. Voor de winnaars ligt er een professionele camera ter waarde van 850 euro te wachten. Ook krijgen zij een beeld, gemaakt door Wanda Entjes, overhandigd. Misschien nog wel de mooiste prijs is dat de winnende foto’s te zien zijn tijdens de Floriade in 2022 en door 2 miljoen bezoekers worden bekeken.


Download hier het Floriade Festival programmaboekje