Stadhuis Almere

Stadhuis Almere

Stadhuis

Dankzij de architectuur is het stadshuis van Almere meer dan een algemene voorziening ter plaatse. Het gebouw is bijzonder dankzij de architectuur. Twee vleugels van vijf verdiepingen staan haaks op elkaar en lopen parallel aan twee straten. Daartussen is diagonaal een derde vleugel geplaatst die tot tien verdiepingen hoog reikt en in 2005 gereed kwam. De glazen vleugel waarin het bestuur kantoor houdt, loopt daar met een zwierige boog, ook wel de banaan genoemd, omheen. De grote hal, waarop de drie hoofdvolumes samenkomen, kan vanuit het achterliggende parkeerterrein ook als doorgangshal naar het Stadhuisplein gebruikt worden.

Een aantal theatrale elementen geven het gebouw…

Lees verder

Dankzij de architectuur is het stadshuis van Almere meer dan een algemene voorziening ter plaatse. Het gebouw is bijzonder dankzij de architectuur. Twee vleugels van vijf verdiepingen staan haaks op elkaar en lopen parallel aan twee straten. Daartussen is diagonaal een derde vleugel geplaatst die tot tien verdiepingen hoog reikt en in 2005 gereed kwam. De glazen vleugel waarin het bestuur kantoor houdt, loopt daar met een zwierige boog, ook wel de banaan genoemd, omheen. De grote hal, waarop de drie hoofdvolumes samenkomen, kan vanuit het achterliggende parkeerterrein ook als doorgangshal naar het Stadhuisplein gebruikt worden.

Een aantal theatrale elementen geven het gebouw allure. In de eerste plaats de majestueuze trappen die de twee buitenste vleugels binnenin tot in de nok doorsnijden. Ze zijn bekleed met koninklijk rood noppenzeil en hebben een indrukwekkende hoogte. Een langgerekt daklicht zorgt voor de belichting. Verder is in de sanitaire ruimten wit tegelwerk gebruikt dat versierd is met gouden cirkels en letters C.

Op verborgen plekken, ook aan de buitengevels, is glasmozaïek met een gouden luster aangebracht. De betonnen façaden zijn naar het klassieke model ingedeeld in drie stroken. Een sobere basis steunt een middeldeel bedekt met marmeren platen, waarop een kroonlijst is geplaatst, geleed door ronde uitsparingen. Aan de binnenzijde van de twee buitenvleugels loopt een overdekte wandelstraat, uitgevoerd in staal en glas, van waaruit de bezoeker toegang heeft tot de publieke diensten.

Lees minder

Neem alvast een kijkje

Locatie