Uitfestival trapt culturele seizoen Almere af

Almere Centrum,  13 september 2022  – Almere Centrum staat van 23 t/m 25 september het hele weekend in het teken van muziek, theater, film, dans, kunst en cultuur tijdens het Uitfestival. Op alle pleinen in Almere Centrum staan openluchtoptredens en activiteiten op het programma. Er zijn bovendien workshops, een platen- en kunstmarkt en een speciaal Kidsplein. 

Theatervoorstelling ‘LIFE’
Startsein van het Uitfestival is de voorstelling ‘LIFE’ van het Almeerse theatergezelschap SubSub. Hoe doe je dat, leven? Is er een gebruiksaanwijzing? Of moet je die juist niet willen hebben en zelf ontdekken hoe het allemaal werkt? Dit zijn de vragen die de spelers zichzelf en het publiek stellen in deze multidisciplinaire voorstelling met teksttheater, dans, muziek en meer. ‘LIFE’ staat op vrijdag 23 september van 19.00-20.00 uur op het programma op de Grote Markt.

Openluchtbioscoop
De Esplanade wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot openluchtbioscoop. Hier worden drie bijzondere films vertoond. Op vrijdag 23 september om 20.00 uur staat de muzikale komedie Mamma Mia! 2 Here We Go Again op het programma. De film Mamma Mia wordt aangeboden door ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Op zaterdag, ook om 20.00 uur wordt de Franse klassieker Amélie getoond. Aansluitend is de film Mens Boom Dier van het Almeerse theatergezelschap Gouden Haas te zien. De film volgt Mens die vanwege het maar doorrazende leven alle contact met haarzelf en haar omgeving is kwijtgeraakt. Als ze een boom en een vogel tegenkomt, leren zij en het publiek hoe ze het leven weer als nieuw kunnen zien en ervaren. 

Fantasyparade
Vaste prik tijdens het Uitfestival is de Fantasyparade. Een bonte stoet prinsessen, piraten, muzikanten, monsters en magische wezens start zaterdag 24 september om 12.30 op het Stationsplein en loopt een route door Almere centrum. Bezoekers kunnen ook zelf meedoen en zich uitdossen in Steampunk, Cosplay, Fantasy, LARP, Anime, Furry, Disney: alles mag. De outfits mogen zelf zijn gemaakt, gekocht of geleend en alle leeftijden zijn welkom. Tijdens de parade, om 13.15, is er een Meet & Greet op de Grote Markt onder begeleiding van de Irish Folkrockband O’lliannis en om 14.30 een Meet & Greet op het Forum. 

Dance, dance, dance!
Voor liefhebbers van dans is er genoeg te beleven. Op zaterdag staan vanaf 13.00 uur diverse optredens van de leukste dansgroepen uit Almere geprogrammeerd op het Stationsplein. Wie niet stil kan blijven staan bij Salsa en Bachata is vanaf 15.00 uur welkom om mee te dansen op het Forum. 

Markten
Tijdens een nieuwe editie van de populaire platenmarkt kan weer heerlijk worden gestruind langs kramen vol lp’s, singeltjes en cd’s. De platenmarkt vindt plaats op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur in de Schutterstraat. Op zondag worden de kramen gevuld met werk van diverse kunstenaars. Zij exposeren en verkopen hier verschillende soorten kunst, van schilderijen, fotografie, etsen en meer. Veel van hen zijn ook live aan het werk of geven leuke workshops. 

Muziek
Zaterdag en zondag kan er genoten worden van verschillende muzikale optredens op de Grote markt, het Belfort, de Diagonaal en de Citadel. Verspreid door het centrum kom je bovendien diverse straatartiesten tegen. Een kleine greep uit het aanbod: Op zaterdag staan op de Grote Markt onder andere  Gradalicious en Joshua J op het podium. Op zondag spelen AJSO ensembles op vijf verschillende plekken verspreid door het centrum. De Almeerse Jaïnda, bekend van o.a. haar optreden bij ‘Matthijs gaat door’ en als vocaliste van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest staat zondag om 16.00 uur op de Grote Markt. 

Rembrandtvertelling
Alle Flevolanders kunnen tot het einde van de maand september gratis De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn bezoeken in de Kunstlinie. Voor wie meer te weten wil komen over deze grote artiest, is er zaterdag om 15.00 uur een bijzondere theatrale vertelling in de voormalige Brunawinkel aan het Forum 7. Hierin wordt alles verteld over het leven en het werk van deze wereldberoemde, Nederlandse kunstenaar. 

Koken met kids
In de workshop ‘Gezond Snoep Maken’ leert Sjef Torrie kinderen verantwoord snoepen. Alle ingrediënten zijn vegan en de lekkernijen die je leert maken variëren van mango- of bessenpuree, verse dadeldrop, zoethout, Engelse drop, muntdrop, chocokoekjes en nog veel meer. De workshop wordt gehouden op zaterdag 24 september van 13.00 tot 14.00 uur op het Forum.

Kidsplein
Het Stadhuisplein is op zondag het domein van de kids. Hier draait een kids-DJ de leukste muziek, is een circus te bezoeken, komt een ballonnenclown de leukste ballonnenfiguren maken, kunnen allerlei leuke workshops worden gevolgd en kan er lekker worden gesprongen op een springkussen. 

Flevolanders toen en nu
Tijdens het weekend kunnen bezoekers ook bijzondere verhalen over Flevolanders horen en leren over het ontstaan van de provincie Flevoland. Op zondag is van 12.00 tot 17.00 uur StrandLAB aanwezig op de Schutterstraat met podcastverhalen over de provincie en korte presentaties van bijzondere inwoners. Ook op zondag is het Stadsarchief geopend. Hier is de expositie Water-Polder-Weerwater te zien. Die gaat over het bijzondere verhaal van een net drooggelegde polder waarin een stadsmeer werd uitgegraven waardoor het wéér water werd. Foto’s, plattegronden, ontwerpschetsen en meer vertellen het bijzondere verhaal van de geschiedenis van Almere. Het Stadsarchief zit aan de Stadhuispromenade 2 en is tijdens het Uitfestival op zondag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken 

Dit en nog veel meer is te zien, horen en beleven tijdens het Uitfestival in Almere Centrum Voor een volledig overzicht en informatie over wat er allemaal te beleven is zie https://www.almerecentrum.nl/nl/uitfestival-almere

Over Almere Centrum
Het toonaangevende centrum van Almere is de perfecte bestemming voor een dagje winkelen. Bezoekers hebben er de keuze uit zo’n 400 winkels en horecagelegenheden. Niet voor niets is Almere Centrum uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Je vindt er verschillende bijzondere en uitgebreide winkels van grote modenamen als ZARA, Primark, Superdry, Pull & Bear, Only for Men en H&M maar ook speciaalzaken als Bever, Vitaminstore, Rituals, KIKO Milano en Jeans Centre. De leuke kleinere winkeltjes zijn te vinden in de Passages. 

Het door internationale architecten, waaronder Rem Koolhaas, ontworpen autovrije centrum ligt op slechts 20 minuten rijden van Amsterdam en het Gooi en biedt diverse parkeergarages met ruime plekken. Ook per trein is het centrum eenvoudig te bereiken. Het station ligt in het winkelgebied. Het centrum is 7 dagen per week geopend. 

Almerecentrum.nl 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!