Praktisch

Q – Hoe duur is het om de lichtkunstroute te bezoeken?
A – Het is helemaal gratis voor iedereen. 
 

Q – Hoe laat begint de lichtkunst-route?
A – We houden rekening met zonsondergang: de werken zijn alle dagen te zien vanaf 19.00u tot 23.00u. 
 

Q – Van wanneer tot wanneer vindt dit evenement plaats?
A – We openen de lichtkunst-route op vrijdag 20 oktober, om 19.00u, en de laatste dag om de route te bezoeken is zondag 29 oktober, tot 23.00u. 
 

Q – Hoe lang duurt de route als wandeling totaal?
A – De route helemaal wandelen duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van uw snelheid. De route is in totaal ongeveer 5km lang. 
 

Q – Hoe weet ik hoe ik de route moet volgen?
A – De hele route wordt blauw uitgelicht, dus u kunt de blauwe lichtmarkeringen volgen. Daarbij kunt u de route als plattegrond vinden op onze website. Ook vindt u tijdens de route diverse plattegronden en QR-codes naar de mobiele website, waarop de plattegrond te vinden is.
 

Q – Is de route begaanbaar voor mindervaliden? 
A – Het grootste deel van de route is rolstoel-toegankelijk. Alleen het stukje bosgebied in het Lumièrebos is minder goed begaanbaar, omdat er houtsnippers liggen om de modderigheid door vele regen tegen te gaan. 
Vervolg in dat geval het Tuschinskypad, vervolgens het Diafragmapad, totaan het Lumièrepad, nadat u kunstwerk Save Our Soul heeft bekeken.

Bij de toiletunits langs de route, zijn ook mindervalide toiletten beschikbaar. 
 

Q – Kan ik de route ook met de fiets bezoeken?
A – ALLUMINOUS is ontwikkeld als wandelroute en voor de optimale lichtkunst-ervaring raden we u dan ook aan, om de route te wandelen. Echter voor wie de route toch te lang is, hebben we dit jaar een apart fietsroute gerealiseerd, waardoor het festival ook met de fiets te bezoeken is. Zowel de loop- als fietsroute zijn apart aangegeven op de plattegrond en middels bebording langs de route. 

In de buurt van ieder lichtkunstwerk is een fietsenstalling geplaatst, zodat de fiets even geparkeerd kan worden om naar het kunstwerk te lopen en de route vervolgens weer per fiets te vervolgen. De looproute is niet toegankelijk voor fietsers.  
 

Q – Klopt het dat er ook een boot-route is? 
A – Dit jaar zal er voor het eerst een ALLUMINOUS pendelboot varen tussen de Esplanade en Hortus. Dus is de ALLUMINOUS wandel-route nèt iets te lang om in één avond te bezoeken? Dan kunt u ervoor kiezen om vanaf de Esplanade eerst de boot te nemen die u tot halverwege de route brengt, om vervolgens de wandeling te voet af te maken. Of u loopt de eerste helft van de wandeling en neemt de boot terug. En dan loopt u een andere avond de andere helft van de route. Ieder half uur vertrekt de ALLUMINOUS pendelboot op beide locaties. 

De laatste boot vertrekt vanaf beide steigers om 22.30u. 
 

Q – Kan ik de kunstwerken ook vanuit de boot bekijken? 
A – De pendelboot is met name bedoeld om u de gelegenheid te geven de route te halveren en de wandeling over twee avonden te verdelen. Daarnaast is de vaartocht op dit varende lichtkunstobject een belevenis op zich. 

Het is dus ook geen rondvaartboot en u koopt een ticket voor een enkele reis.

Uiteraard zal de schipper u wel wat vertellen over ALLUMINOUS, over Almere en de lichtkunstwerken waar u onderweg wel een glimp van zal opvangen. 
 

Q – Waar kan ik een ticket kopen voor de pendelboot?  
A - Tickets voor de pendelboot zijn te koop bij de infobalie (Esplanade) of bij de steiger (Hortus - Archerpad). Hier kan alleen betaald worden met pin, geen cash of creditcard.  

De ticketprijs betreft een enkele reis naar de overzijde van het Weerwater, het is dus geen rondvaartboot. Je kunt helaas niet (online) reserveren. 

Ticketprijzen (enkele reis):

Volwassenen - € 5,- (12 jaar en ouder)

Kinderen - € 3,- (4 – 11 jaar)

Kinderen tot 4 jaar - gratis
 

Q – Hoe reis ik het makkelijkst naar het begin van de lichtkunst-route?
A – Wanneer u met het OV naar het Weerwater reist, dan is de Esplanade de aan te raden startlocatie. Deze locatie licht op 10 minuten lopen vanaf Almere Station. Het andere logische startpunt van een wandeling langs de lichtkunstroute is busstation ’t Oor’, zodat u aan de zuidzijde van het Weerwater meer start met uw wandeling. Vanaf het busstation loopt u in 5-10 minuten naar het Weerwater en kunt u starten met de wandeling. 
 

Q – Waar kan ik mijn auto parkeren als ik de lichtkunst-route wil bezoeken?
A – Als u met de auto komt dan is het aan te raden de route te gaan lopen vanaf de Esplanade, Almere Centrum en gebruik te maken van de reguliere parkeergelegenheden van Almere Centrum.
 

Q – Waar kan ik mijn fiets parkeren als ik de lichtkunst-route wil bezoeken?
A –Als uw bezoek start aan de Esplanade dan vindt u op het plein meerdere fietsenstallingen. Daarnaast zijn er langs de route meerdere fietsenstalling gerealiseerd, waar u tevens uw fiets kan parkeren, om de route vervolgens te wandelen. Alle fietsenstallingen zijn gratis te gebruiken.


Q – Kan ik de lichtkunstroute ook overdag bekijken?
A – Overdag zijn alle kunstwerken met hekken afgezet om veiligheidsredenen en ontbreekt het aan de juiste omstandigheden om de kunstwerken optimaal te ervaren: de lichtervaring die in de kunstwerken is ingebouwd en het donker van de avond om de kunstwerken te zien zoals ze bedoeld zijn door de kunstenaars. We raden iedereen dus aan om pas vanaf 19.00u de kunstwerken te gaan bekijken.
 

Q – Waar kan ik tijdens de wandeling informatie vinden over de route?
A – Op de Esplanade is een informatiebalie ingericht, waar u informatie kunt krijgen over ALLUMINOUS. Onze infobaliemedewerkers staan u graag te woord. Daarnaast vindt u op de vele banners langs de route een QR code die u naar deze website brengt, zodat u de informatie op de website terug kan lezen. En tot slot staan er langs de route ook meerdere ALLUMINOUS medewerkers die uw vraag graag beantwoorden. 
 

Q – Is het mogelijk de route te bezoeken met kinderen? Is het eng voor jonge kinderen?
A – De hele route is goed verlicht, dus ook kinderen zullen het niet eng vinden. De kunstwerken zelf zijn op geen enkele manier angstaanjagend voor kinderen. 
 

Q – Maakt het uit waar ik begin aan de route, aangezien het een wandeling is die helemaal rondom het meer loopt?
A – U kunt de route op elke gewenste locatie aan het Weerwater starten. We raden u wel aan  de route met de klok mee te lopen. De routeverlichting is zodanig geplaatst dat deze lopend met de klok mee, voor de beste ervaring zorgt. In tegengestelde richting zullen de lampen mogelijk in uw gezicht schijnen in plaats van het gewenste effect geven.  
 

Q – Zijn er horecavoorzieningen langs de route? 
A – Langs de route zijn 3 horecapleinen ingericht. Op Utopia eiland, op het Maastrichtkwartier (Stedenwijk) en op de Esplanade. Kom gezellig een hapje eten en een drankje drinken bij de verschillende foodtrucks die u op deze pleinen kunt vinden.

De horecagelegenheden zijn duidelijk gemarkeerd op de plattegrond die u kunt vinden op de website en langs de route. 

Uiteraard bent u ook van harte welkom om voorafgaand of na uw bezoek aan ALLUMINOUS iets te komen eten of drinken bij één van de vele horecagelegenheden in Almere Centrum. 
 

Q – Zijn er toiletgelegenheden langs de route?
A – Langs de route vindt u 3 toiletgelegenheden, die allemaal gesitueerd zijn in de buurt van de horecapleinen: Utopia eiland, Maastrichtkwartier (Stedenwijk), Esplanade. 

Voor een toiletbezoek betaalt u € 0,70,-. Let op: alleen met pin., geen cash of creditcard. 

De toiletgelegenheden zijn duidelijk gemarkeerd op de plattegrond die u kunt vinden op de website en langs de route. 

 

Inhoudelijk

Q – Waar kan ik informatie vinden over de kunstwerken?
A – Op de website worden alle kunstwerken beschreven. Tijdens de route zult u bordjes aantreffen met korte beschrijvingen van alle kunstwerken, én QR-codes naar de lange beschrijving op de website. 
 

Q – Wat hebben de theatergroepen te maken met de lichtkunst-route?
A – Op de route zijn vier kunstwerken te vinden die speciaal voor dit evenement gemaakt zijn. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met de theatergroepen die een talent hebben voorgedragen die de organisatie vervolgens heeft gekoppeld aan beeldend kunstenaars. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!